„Днес достигнахме 100 милиона ваксинирани в ЕС“, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя направи извънредно изявление за ваксинационната стратегия на Съюза.

„Това е крайъгълен камък, с който можем да се гордеем. Над една четвърт от тези 100 млн. ваксинации са с втора доза. Което означава, че имаме вече над 27 милиона изцяло ваксинирани европейци“, допълни Фон дер Лайен.

Това е добра новина. Но, както се вижда от съобщението на компанията „Джонсън и Джонсън“ от вчера, все още има много фактори, които могат да нарушат планираните доставки на ваксини и графиците им. И затова трябва да се действа бързо, всичко да бъде предвиждано, когато е възможно.

Комисията е постигнала споразумение с „Пфайзер“/„Бионтех“, продължи Урсула фон дер Лайен. Тя е с цел отново да бъде ускорена доставката на ваксини.

50 милиона допълнителни дози от препарата на „Пфайзер“/„Бионтех“ ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината, което започна през април. Първоначално тази партида е била планирана за последното тримесечие.

Така общият брой доставени дози на „Пфайзер“/„Бионтек“ ще стане 250 милиона за периода от началото на април до края на юни.

Осигурените днес 50 млн. допълнителни дози ще бъдат разпределени според процента на населението в страните членки.

Фон дер Лайен специално благодари на германо-американския консорциум и го нарече надежден партньор, който е изпълнил ангажиментите си и е отговорил на нуждите на ЕС и неговите граждани.

Накрая тя обяви, че днес започват преговорите с „Пфайзер“/„Бионтек“ за доставка на 1,8 милиарда допълнителни дози през 2022 и 2023 г. В ЕС ще бъдат произвеждани не само ваксините, но и техните основни съставки. Фон дер Лайен очаква бързо приключване на разговорите.

Могат да последват други договори с други компании.