„Демократина България“ не желае третия мандат, не желае и подкрепа в парламента за партиите срещу ГЕРБ, ако няма стабилно мнозинство.

Това се разбра днес от думите на съпредседателя на дясната коалиция пред президента Румен Радев, който от рано сутринта провежда консултации с политическите партии преди да връчи мандата на ГЕРБ и евентуално следващите за съставяне на правителство.

С казаното малко по-рано през деня – от зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че ИТН ще се коалира само с ДБ и с „Изправи се! Мутри вън!“, което обаче не гарантира 121 депутати, излиза, че може би се върви към нови избори.

„Мястото на вашата коалиция е важно защото в нейно лице десният избирател отново намери свой представител. Отреди ви важна роля в политическия ред“, започна Радев.

И попита кажете какво ще правите за баланса - от една страна за законодателството в парламента - от друга – времето. „Защото има много предложения за изменения на законите, а за тях има нужда от време, а можем да изпаднем в политическо безвремие. От което страната ни губи всеки ден“. 

След което попита за хипотетичен трети мандат – за готовността на ДБ да го вземе и „изобщо за създаване на правителство“.

Има и криза на държавността освен на останалото. Трябва не само да приключим 10-годишното управление на Бойко Борисов и да си отдъхнем, но и да видим предпоставките, направили тези дефицити възможни – започна своето изложение и Христо Иванов.

И допълни:

„ДБ има своята амбициозна визия за разрешаване на кризите. Смятаме, че волята на избирателите трябва да води изборът на мандатите. На нас ни отредиха 5-то място, но не считаме, че това място ни отрежда сред субектите, които трябва да получат мандата, това повелява и конституционната логика“.

С което трябваше да заяви, че коалицията не иска третия мандат, ако стигне до нея.

Оттам обаче смятат, че може да сформират нещо в мандата на втората политическа сила. „Не първата – защото мнозинството гласува против ГЕРБ, а тези, които искат промяна го възложиха на ИТН“. От тази гледна точка в ДБ щели да си общуват с хората на Слави Трифонов. 

Може да изпаднем в ситуация да има изключително голямо мнозинство за подкрепа на правителство, но не и после – прогнозира Иванов. Може да се окаже рискова ситуация да се осигури живот на парламента, докато се търси статуквото да продължи да съществува. 

По думите му трябвало да има „парламентарна подкрепа именно за промяна, а не за някаква парламентарна подкрепа, която само да даде живот“. Да, искаме отговорно правителство, но и ако се стигне до нови избори това може да е естествен ход към демократичното съживяване на републиката, смята Иванов.

„Не смятаме, че при 27 депутати количествено можем да изразим такава претенция. Ако втората партия не може да състави правителство, трудно ние като пети ще можем“, каза съпредседателят на ДБ в заключение.

„Ние трябва да изчерпим всички опции. И конституцията и ситуацията ни задължава, без да изпадаме в политическо безвремие. Зрялост и воля се иска от всички партии в НС. Да се очертаят ценностна рамка и граници на компромис“ - последната дума бе на Радев.

След разговора Христо Иванов затвърди думите си от по-рано и пред журналистите. Посочи, че една механична подкрепа в рамките на парламента, без коалиция с голямо мнозинство в "мимиктрия". "Това не е кабинет на промяната".

"Ако втората политическа сила не е успяла в съставянето на правителство, аритметиката на третия изглежда много трудна", подчерта той.

И посочи е заключение:

"Не можем да отхвърлим перспективата, че в крайна сметка ще се стигне до предсрочни избори".