Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес за първи път коментира въвеждането на Суперлига в европейския клубен футбол. 74-годишният строителен предприемач е избран за шеф на организацията, довела до безпрецедентни събития в спорта в последните дни.

"Реал" е сред 12-те клуба, основатели на лигата, която е независима от УЕФА и ФИФА и това е едно от нещата, разбунили футболните хора, тъй като удря директно по европейските турнири.

Перес гостува в тв канала "Ел Чирингито".

"Големи клубова в Испания, Италия и Великобритания искат да намерят решение в много лоша финансова ситуация, започна Перес. - Единственият начин е да се играят повече оспорвани мачове между най-силните. За разлика от Шампионската лига, Суперлигата ще помогне да се възстановим. В "Реал" загубихме много пари, преминаваме през доста трудни времена. Когато няма приходи, начинът е да играеш големи мачове през седмицата. Суперлигата ще спаси клубовете."

Той продължи с един от горещите въпроси - липсата на германските клубове и "Пари Сен Жермен" сред основателите.

"Досега ПСЖ не беше поканен, продължи бизнесменът. - А с германските клубове дори още не сме говорили. Сега сме 12 клуба, искаме да станем 15. Какво ще стане, ако "Пари Сен Жермен" и "Байерн" откажат? Суперлигата няма да бъде отменена, това са глупости. Вижте, като всичко друго и футболът трябва да се развива, да се адаптира към днешните времена. Той губи фенове, парите от тв права намаляват. Искахме да направим Суперлига, а пандемията ни принуди да побързаме и сега всички във футбола сме в упадък."

Той добави, че проектът ще помогне на всички клубове, не само на участниците в него.

"Искаме диалог с УЕФА, искаме да спасим футбола, затова предложихме Суперлигата. Тя не е за богатите, а за да спаси играта. Ако не направим нищо, футболът ще загине още до 2024 година. Така че нашият проект има за цел да помогне на всички - големи, средни и малки тимове. Това е единственият начин."

Перес коментира и изразеното намерение на британския премиер Борис Джонсън да направи всичко необходимо, за да спре Суперлигата. Такова изявление излезе и от членове на правителството на Острова. Междувременно в някои медии се спекулира, че участниците в бъдещата надпревара още този сезон можело да бъдат извадени от Шампионската лига и Лига Европа. Това щяло да се обсъжда от УЕФА в петък.

Ако стане, "Реал" (Мадрид), "Челси" и "Манчестър Сити" ще изхвърчат от полуфиналите на Шампионската лига, а "Манчестър Юнайтед" - от Лига Европа.

"Борис Джонсън каза това, защото неправилно са му обяснили, че Висшата лига ще изчезне. Това просто не е така, лъжа е. Всичко ще продължи постарому. 15-те клуба са най-важни, но и други, като например "Наполи" и "Рома", ще получат шансове да участват и ще видим какво ще стане", рече Перес.

Той коментира одобрения вчера нов формат за Шампионската лига, влизащ в сила от 2024 г.

"Той е абсурден. Аз нямам личен интерес от Суперлигата. Не съм собственик на "Реал" (Мадрид), а само президент. Собственици са неговите членове. Не, "Реал" и останалите клубове няма да бъдат извадени от евротурнирите. Това няма как да стане, невъзможно е, има правила, които ни пазят. Колкото до заплахата, че на играчите ни ще бъде забранено да играят за националните си отбори, това също няма да се случи. Не могат да ги накажат. Договорът ни е солиден. Никой от нас няма да напуска Суперлигата, ще работим заедно. Всички се подписахме в събота, няма проблем в това отношение", така Перес отговори на задавани въпроси и догадки, като например възможността някои от основателите да се оттеглят.

Перес не пропусна и думите на шефа на УЕФА Александър Чеферин по адрес на боса на "Ювентус" - че е лъжец, "какъвто той не е виждал в живота си и голямо разочарование за него".

"Това е невероятно. Не е хубаво да се отправят такива обиди. Как може да се говори така за ръководителя на световен клуб като "Ювентус". УЕФА трябва да се промени. Не искаме шеф да обижда други шефове по този начин. УЕФА е монополист, но трябва да е по-прозрачна. Пак казвам, ние искаме да запазим футбола за следващите 20 години, защото сега той е под опасност. Ако спечелиш Шампионската лига, получаваш 120-130 милиона евро от УЕФА, но от Суперлигата парите ще са много повече. Ще говорим с УЕФА, както вече обещахме. Ще обсъдим с нея последните пет свободни места в нашата лига. УЕФА работеше по новия формат на Шампионската лига, който, да ви кажа честно, лично аз не разбирам. 

Пирамидата на футбола няма да бъде засегната, защото ще печелим повече пари, които ще инвестираме във футболисти. Пирамидата сега е под заплаха - нямаме средства да купуваме играчи. Шампионската лига не дава решение за това."