Футболният свят се намира в ситуация, в която не сме го виждали никога досега. 12 от най-големите и популярни отбори, следвани от стотици милиони, обявиха създаването на Европейска суперлига (ЕС).

"Реал" (Мадрид), "Барселона", "Атлетико" (Мадрид), "Ювентус", "Милан", "Интер", "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Челси", "Манчестър Сити", "Арсенал" и "Тотнъм" искат да се отделят от УЕФА и нейните евротурнири и да направят затворен шампионат с общо 20 тима, който да им носи милиарди. 

Засега не е ясно кога стартира отцепническата лига, но в първото официално изявление е посочен август като месец, в който надпреварата трябва да стартира. 

Футболът бушува, но не само той, тъй като в страните на въпросните грандове играта допринася с проценти за Брутния вътрешен продукт и в нея са заети десетки хиляди. Това е причината, освен чисто емоционалната и обществената, с въпроса да се занимават и държавници като Борис Джонсън и Еманюел Макрон, както и техните колеги в Италия и Испания.

Ето какво знаем дотук - като факти, тенденции, процеси, хипотези и някои разсъждения.

Какво представлява тази Суперлига?

Като Шампионската лига, само че извън УЕФА или друга конфедерация и федерация. Тя е франчайз, каквато е и Висшата лига на Англия, апропо, отново създадана от шест клуба някога - почти същите. Те просто не искат някой да има административна и посредническа роля, като по този начин се и разпорежда с приходите от тв права, реклами, билети и т.н.

Както прави УЕФА. Предполага се, че така ще печелят много повече, защото сами ще водят преговори с телевизиите, рекламодателите и спонсорите. 

12-те обявиха, че чакат още три клуба, които ще се наредят до "създателите". Останалите пет щели да бъдат излъчени от местните първенства, като още не се посочва принципът. Което означава, че стартът (ако има такъв) ще е не по-рано от лятото на 2022 г.

20-те отбора ще бъдат разделени в две групи поравно, в които ще играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. Първите три от всяка продължават на осминафинали, а другите две места ще бъдат разиграни между заелите четвъртите и петите места. До края първенецът ще бъде излъчен с елиминации.

Мачовете ще се играят в делнични дни. Което означава, че те просто вече не искат да са в Шампионската лига. Желанието им обаче е да останат в местните първенства.

За пари ли е всичко?

А за какво друго? Големите от години извиват ръцете на УЕФА за промени в ШЛ с цел повече приходи. Явно в един момент са решили, че могат и сами, а коронакризата просто е катализатор. Като се замисли човек, идва им по поръчка. COVID-19 е споменат в проекта - първо, като причина за драстично намалелите постъпления, второ, като нещо, което клубовете искали да "борят" с парите от Суперлигата.

Тук се цитират баснословни пари - 10 милиарда евро за целия европейски футбол като "солидарно плащане", с което не просто се стремят да заобиколят УЕФА, а направо повеждат война с нея. Централата всеки сезон раздава такива пари на всички под крилото й от приходите от турнирите. Но общата сума е значително по-ниска.

А само за начало 20-те щели да си разделят 3,5 милиарда евро. Лъвският пай ще е за 15-те учредители.

Как са подбирани клубовете?

Интересен въпрос. Виждаме "Арсенал", "Тотнъм" и "Атлетико", които никога не са печелили шампионския турнир, а трофеите с цялата история на "шпорите" са толкова, колкото "Байерн" прибира в музея си за 2-3 сезона.

Собствениците обаче не гледат тези неща. Защото "Евертън", например, не е по-малък клуб от посочените, да не говорим, че както отбеляза снощи сър Алекс Фъргюсън, строи стадион за 500 милиона паунда. И иска да играе на този сезон в Шампионската лига, за да си върне вложеното.

Гледат се класации според финансовите резултати. "Тотнъм" е сред най-печелившите в последните години преди пандемията. Пък и има един от най-модерните стадиони в света (първото и най-важно условие да се сдобиеш с професионален тим в САЩ), сключил е договори да домакинства на двубои от щатската НФЛ...

А бос на "Арсенал" е американецът Стан Кронке. Повечето от останалите наистина са големи и комерсиални. "Атлетико" следва "Реал" и Барса, а "Манчестър Сити" вече е незаобиколим фактор, тъй като хората, които го притежават, го превърнаха в световна атракция и машина за пари.

"Сити футбол груп" има отбори на всички континенти и се развива главоломно. Това ни води към следващия въпрос.

В Америка ли е родена Европейската Суперлига?

Да. Собственост на янки са "Юнайтед" (базираното във Флорида семейство Глейзър), "Ливърпул" (Джон Хенри и неговата "Фенуй спортс груп", която наскоро се раздели с дялове, за да си помогне) и "Арсенал" (Стан Кронке). Както стана дума, "Сити" е глобален бранд с капитали в Америка.

Това са клубовете, плюс "Реал" и "Ювентус", двигатели на идеята. По-скоро техните благодетели. Начело на всичките са мастити бизнесмени, които искат да правят пари, а любовта към футбола, ако е имало някога такава, е на заден план.

Знаете каква е структурата на професионалните лиги в САЩ в американския футбол, сокъра, баскетбола, бейзбола и хокея на лед. Те са затворени. В тях не се изпада. Но може да се влиза, ако например си създадеш клуб в град, в който досега не е имало отбор, бил е преместен и т.н. Това е честа практика.

Първата голяма цел е да се класираш за плейофите. Втората - да станеш шампион. Нищо друго няма значение. Ако поне първата от двете задачи не е изпълнена, сезонът се смята за провален.

Глейзър, Хенри и Кронке имат тимове в лигите в страната си. Те просто пренасят модел, който явно им носи добри пари. А УЕФА пречи. НФЛ, НБА, НХЛ, МЛБ и т.н. са те и техните съперници, няма "шапки" и посредници.

Защо "Байерн", "Борусия" и ПСЖ не са в играта?

Вече го обяснихме - германските клубове на първо място се притежават от феновете си - минимум 51 процента. Босовете няма как да ги заобиколят. А конкретно "Байерн" и "Борусия" никога не са били от най-алчните. 

Мюнхенският колос е наричан "Байерн Холивуд", но винаги достига върховете с по-малки бюджети от английските и испанските си противници. И не дава баснословни пари за трансфери. А в "Борусия" философията е коренно различна - клубът създава футболисти или ги доизгражда и след това продава прескъпо.

Липсата на "Пари Сен Жермен" е изненада, но както отбелязват световните медии, той е "вързан" в момента, тъй като собствениците му са и организатори на Световното в Катар догодина. А скандалът вече заплашва да удари по Мондиала. ФИФА и УЕФА заплашиха, че участниците в "заверата" - отбори и играчи, ще бъдат спрени от всичките напревари под тяхната администрация.

Надежда за противниците на Суперлигата може да се окаже "Барселона". Снощи новият президент Жоан Лапорта зае леко балансирана позиция пред каталунски медии. Той заяви, че предшественикът му се е подписал в "заверата", че проектът се прави само заради пари, а футболът бил най-важен. Барса също е на феновете си, които може да се надигнат и накарат клуба да направи завой.

Касае ли ни нас?

Да, защото ликвидирането на Шампионската лига и обезсилването на Лига Европа ще намалят приходите на УЕФА и то значително. Оттам парите за "солидарни плащания", проекти и т.н. ще станат нищожни, ако въбще ги има. Всичко това поставя под съмнение функционирането на футбола.

Тук "насреща" би трябвало да дойдат средствата от Суперлигата - анонсираните 10 милиарда. До момента обаче няма никаква информация на какъв принцип ще се разпределят и дали ще огреят страните, които са без представители в турнира. А те са мнозинство.

Може ли ЕС да бъде блокирана и нещата да продължат както преди?

Възможно е. Дори в момента не се вижда как проектът ще бъде реализиран, тъй като всички, освен 12-те създатели, са срещу новата лига. Федерации, конфедерации, лиги, специалисти, фенове...

Последните държат ключа към бъдещето й. Ако бойкотират клубовете, с каквито намерения са залети социалните мрежи, те няма да имат избор и ще отстъпят. Как може да стане това? С липсата им по стадионите, когато бъдат отворени, с отказ да подновяват сезонните си карти и членства, ако откажат да дават такси към тв каналите и кабелните оператори...

Ако отцепниците бъдат пресирани отвсякъде, може поне да "замразят" плана си. Лигите и федерациите могат да окажат натиск, а също така спонсори, телевизии и т.н., но не се знае какви са техните интереси. Любопитно е да се види каква ще е реакцията на 14-те клуба във Висшата лига срещу шестте, защото решенията там се вземат по този начин.

Стигаме до правителствата. Ситуацията наложи нещо, което беше немислимо доскоро. УЕФА директно призова политиците да обединят сили с останалите, за да препънат 12-те. А УЕФА (и ФИФА) по принцип наказва за намеса на дадена държава във футболните дела. Сега я търси.

В интересни времена живеем. И за футбола.