Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви днес, че ще се кандидатира за президент, ако се стигне до предсрочни избори и бъде съставено служебно правителство. 

Изявлението той направи пред репортери при изписването си от болница „Софиямед“, където онзи ден оперираха коляното му. 

В публикацията към видеото във фейсбук профила на премиера в оставка обаче той се самоопроверга - и написа, че не, няма да се кандидатира за президент.

„Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!

Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за

да им направи служебен кабинет,  това ще бъде проява на безотговорност и страх“, написа той в социалната мрежа.

Пред репортери премиерът в оставка направи преглед на актуалната ситуация около мандата, който ГЕРБ получи вчера и нежеланието на останалите парламентарни сили да водят разговори за подкрепа, като не спести персонални атаки към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ако Слави не направи със 165 депутати, а почнат да шикалкавят, това са бъзливци. Не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен да се бие вместо тях. Да видим", каза още Борисов.

Според него се готви управление на задкулисието.

„Как д-р Симидчиев, който беше в моя съвет, беше подкрепен от всички изведнъж? Аз съм участвал в правене на правителства и комисии. Там се сяда и казва: ние ще ви подкрепим за здравната, вие за правната, вие ще ни подкрепите за председател, ние за заместник-председател. Сиреч, тези партии, след като имат такова брутално мнозинство от 165 души и за всички постове категорично заедно и монолитно гласуваха, някъде са се провели разговори“. каза Борисов.

Той увери, че ГЕРБ действа като отговорна партия и именно поради тази причина в проектокабинета „Митов“ са предложени най-добрите хора на партията.

„Мисля, че ще се справят добре. Днес в преговорния екип на ГЕРБ ще бъдат Дани Митов, Томислав Дончев и председателят на СДС Румен Христов. Да видим „Да, България“ какво не им харесват на тези хора. Утре преговорният екип с „Има такъв народ“ ще бъде от Дани Митов, Любен Дилов и Калин Вельов. Да видим тези сценаристи. Да видим какво не харесват или какво не искат да се направи“, каза още Борисов.

„Демократична България“ подкрепяла „Има такъв народ“, които довчера за тях са били „чалгари“, а „те нали са умните и красивите“.

„Слави Трифонов не обича хората и каквито и протести да има, никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно. Не знам. Той е твърд човек и аз много го харесвам. Веднъж със Слави Трифонов бяхме на кино и срещнахме Иван Костов с неговата съпруга пред киното. Той се здрависа с мен. Слави Трифонов си подаде ръката, той си бръкна в джоба и не му даде ръка. Партията на Иван Костов днес безусловно, каквото и да правят, подкрепя партията на Слави Трифонов, а не най-голямата дясна, европейска, призната партия от всички – партията на ГЕРБ. Довчера бяха чалгари за тях, те бяха умните и красивите“, каза Борисов.

И допълни:

„Искаме това да се запомни в историята. Видяхме да блъфират с „Росенец“. Ние не само подкрепяме „Росенец“, а и внасяме“.

Според него планът за възстановяване е възможно най-доброто за капацитета, който има държавата.

„Аз съм му сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме по негово искане шефа на Софийския градски съд, когато ВКС по негово предложение, всичко му беше добре. Когато каза, че иска да е главен прокурор, тогава станахме лоши. И те са хора на задкулисието. Да съм бил умен, да съм ги записал, само че не съм бил умен, бил съм коректен, бил съм нормален и такъв ще остана. Всички, като ги гледам, омразата върши работа една – две седмици. След това трябва да си покажат капацитета“, каза още Борисов.