Нито една политическа сила няма да подкрепи правителство на ГЕРБ - СДС, а това означава, че излъченият за премиер Даниел Митов ще върне мандата за съставяне на кабинет, както декларира самият той днес.

Това става ясно от изявления на политическите сили в парламента и официално писмо на „Демократична България“ до ГЕРБ, с което коалицията отказва поканата за преговори.

Христо Иванов говори пред журналисти.

В писмото до шефката на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова от колегата ѝ от ДБ Христо Иванов пише:

„Нашите предизборни ангажименти и каузата на „Демократична България“ за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение“.

Той е категоричен, че „ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел „Борисов“.

„И опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт“, завършва писмото на Христо Иванов.

По-рано през деня в Народното събрание Иванов заяви:

„Ние създадохме ДБ да се бори срещу модела „Борисов“. В момента моделът „Борисов“ се опитва да се прикрие зад смокиновото листо Даниел Митов. Нашите уважения, но няма да участваме в това нещо по никакъв начин“.

След официалния отговор на „Демократична България“ номинираният за премиер Митов обяви:

„Отказът от разговор е проява на политическа незрялост. Не знам как от ДБ решиха да дадат безусловната си подкрепа на „Има такъв народ“, без да знаят за какво става въпрос“.

Тошко Йорданов иска ГЕРБ „на дъното на политическия живот“.

Малко преди това в изявление също в парламента зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов даде ясно да се разбере, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ за подкрепа на нейно правителство.

„Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл“, каза Йорданов.

Той бе категоричен и че „ГЕРБ трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот заради всичко това, което сториха на България“.

Станислав Балабанов в парламента.

Малко по-късно пред БНР депутатът от ИТН Станислав Балабанов потвърди, че партията няма да се отзове на поканата на ГЕРБ - СДС и да води преговори за подкрепа на кабинет:

„Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят“.

Според него обаче ГЕРБ готви „капан“ за третия опит за съставяне на правителство:

„Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно и ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят според мен“.

Днес номинираният от ГЕРБ-СДС за приемиер Даниел Митов обяви, че коалицията няма да търси подкрепа от БСП и ДПС, а „Изправи се! Мутри вън!“ е твърде малка формация, която едва е преминала бариерата.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори, каза Митов. - Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам.“

Очевидно с писмото на Христо Иванов първата покана вече е отхвърлена, а от думите на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов става ясно, че и с втората ще се случи същото.

Въпреки очевидно очаквания отказ от „Има такъв народ“ от ГЕРБ ще изпратят утре писмо до партията на Слави Трифонов за преговори за съставяне на правителство. От ГЕРБ коментираха пред Клуб Z, че ако поканата им бъде отхвърлена, ще върнат мандата на президента още същия ден, най-късно в петък.

Макар от ГЕРБ - СДС да не е търсена подкрепа за кабинет от останалите партии, днес в парламента БСП и ДСП също декларираха, че няма да дадат такава.

„В никакъв случай не бихме подкрепили проектокабинета на ГЕРБ - СДС. Абсурд. Нищо не бихме подкрепили на ГЕРБ, ние сме тук заради ГЕРБ, така че това не може да бъде“, каза и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.