Вече официално - ГЕРБ покани представители на „Има такъв народ“ на разговор за съставяне на правителство.

Според поканата срещата трябваше да се състои в 12:30 ч. днес в сградата на Народното събрание.

От формацията на Слави Трифонов обаче очаквано отклониха предложението - с писмо. Отговорът бе изчетен от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти:

„Уважаема г-жо Атанасова (Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ - б.р.), относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерския съвет на 22 април 2021 г., заявяваме следното: Още преди конституирането на настоящия парламент, ПП „Има такъв народ“ заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната.

За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да е било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем предложените от вас консултации“.

От партията на Бойко Борисов са готови още днес да върнат мандата заради невъзможност да бъде реализиран. После обаче проектопремиерът Даниел Митов обяви, че утре ще има Изпълнителна комисия на ГЕРБ, на която щяло да се реши какво да се прави. Митов допусна, че партията може все пак да предложи състав на Министерския съвет за гласуване в парламента. Т.е. - може и да не върне мандата, а да опита да го реализира. Ако го върне, това трябва да стане най-късно в понеделник - за да се спази 7-дневният конституционен срок. 

Вчера „Демократична България“ отказа среща, а от ГЕРБ бяха заявили, че ще разговарят само с ДБ и ИТН. 

Пак вчера, от парламентарната трибуна зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов даде заявка: „Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл“. Депутатът от партията Станислав Балабанов пък бе още по-категоричен: „Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят"“

След като ГЕРБ върне мандата, топката е в полето на президента Румен Радев - да го връчи на „Има такъв народ“. По конституция държавният глава няма срок да направи това, но според собствените му заявки - няма да се бави.

С връчването на мандата на ИТН формацията има 7-дневен срок да предложи състав на правителство, ако изобщо има намерение да прави такова. Ако не може да реализира кабинет или реши да върне проучвателния мандат, държавният глава сам избира на коя формация да го връчи.

Очаквайте подробности