Президентът на „Реал“ (Мадрид) и Суперлигата Флорентино Перес не се е отказал от проекта - според него той само е оставен на пауза. Това заявява самият бизнесмен пред радио „Кадена сер“.

Европейската Суперлига, обединила 12 от най-големите клубове в света, бе обявена в неделя през нощта, но 48 часа по-късно почти всички отбори в нея се отказаха заради съпротива от останалия свят. В съвместна декларация те оповестиха, че искат да доразвият и подобрят начинанието си, преди да го представят отново пред света.

Направи впечатление, че само „Реал“, „Барселона“ и „Ювентус“ не обявиха оттегляне, не публикуваха извинения, обяснения и т.н. Почти всички от останалите го направиха, начело с шестте английски тима.

„Продължаваме да работим, заяви Перес, който от години опитваше да задвижи такава лига и е сред най-големите ѝ радетели. - Проектът е на пауза. Не можеш да излезеш от нашето споразумение просто така. Имаме си договори.“

Той не отговори каква е санкцията, ако даден клуб се откаже. Отново лансира тезата си (и на Андреа Аниели, боса на „Ювентус“), че младите хора вече не се вълнуват от футбола и прекарват времето си във виртуална среда. Това било заради големия брой „слаби мачове“.

„Тъжен съм и разочарован от реакцията, защото работим по този проект от около три години. Не беше необходимо да се отправя такава агресия и заплахи от някои авторитети, като от президента на УЕФА. Изглеждаше дирижирано. Може би не обяснихме добре идеята си, но и не ни беше дадена възможност. От 20 години съм във футбола и не бях виждал такива заплахи. Все едно че искаме да убием някого, да убием футбола. А е точно обратното - искаме да го спасим.“

Той продължи с критика съм УЕФА:

"Шампионската лига остаря в този формат. Тя е интересна от четвъртфиналите нататък. Това не работи вече, поради което решихме да създадем формат, в който най-големите клубове в Европа играят едни срещу други от самото начало. Вярвахме, че можем да изкараме много повече пари, когато започнахме да правим някои сметки. Тези пари ще отиват и за другите, не само за нас.“

Перес призна, че поне един от английските представители не е имал интерес към лигата от самото начало, но отказа да назове име. Според британски медии това е „Челси“. Или „Манчестър Сити“, който първи обяви напускане. Колебанието на боса на въпросния тим накарало и останалите да размислят. Като ефект на домино, обясни президентът.

„Местните лиги са неприкосновени, продължи предводителят на най-успешния футболен клуб в света. - Това, което можем да променим, са мачовете в средата на седмицата. Тези 12 отбора заедно сме загубили 650 милиона евро през миналия сезон, а през този - два или три пъти повече.“

Строителният предприемач дори допусна, че огромна част от феновете на „Челси“, които организираха протест, при който не искаха да пуснат на стадиона дори автобуса на отбора преди мач от Висшата лига, били „спуснати" там. Имало организация, а едва 40 души били запалянковци, не и останалите (от над 1000 - бел. ред.).

Водела се кампания срещу замисъла, която била „тотално манипулирана и лъжлива“.

Според него членството на „Байерн“ (Мюнхен) и „Пари Сен Жермен“ не било гарантирано, така той обясни липсата им. Не били поканени от самото начало.

Продължи с пример от тениса, в който всички искали да гладат Роджър Федерер срещу Рафаел Надал, а никой нямало да има интерес към двубой на сънародника му срещу 80-ия в света.

Перес прогнозира, че това лято няма да има големи трансфери. „Реал“ не можел да си позволи Килиан Мбапе или Ерлинг Холанд, нито пък друг клуб, тъй като нямало пари. А така губели всички в играта, защото той вижда пирамидата на футбола по този начин - повече пари за най-големите и оттам за останалите.

„Ювентус“ и „Милан“ не са напускали. „Барселона“ мисли по въпроса. Може да направим някои промени. Например първите четири от Испания и Англия да влизат. Важното е най-силните да играят едни срещу други, за да имат интерес да гледат децата. Основателите на проекта не са спирали да вярват в него. Той е прекрасен. И не е мъртъв. Подължаваме да работим“, завърши Флорентино Перес.