Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че „едно от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв.“ Подобни информации излязоха вчера покрай приемането на поправките в правилника на парламента. Те бяха базирани на посочени 25%, записани като промяна във финансовите правила.

Истината обаче е, че тези 25 % не са увеличение на заплатите, а таван за допълнителни разходи, какъвто досега не съществуваше.

Според досегашния текст на чл. 7, ал. 2 от финансовите правила народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

В новия текст, приет вчера, е записано, че при реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на народното събрание, народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на до 25 на сто от основното възнаграждение.

Лимитът от 25 % на допълнителните възнаграждения бе въведен по предложение на „Демократична България“.

Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени, лъже безогледно. Това коментира депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

„Няма никаква промяна с последните промени, които бяха приети вчера в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25 %“, каза още д-р Адемов.

Той обясни, че в чл. 7, ал. 2 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание пише, че народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

„Това означава, че народните представители при определени условия, които са заявени в този текст, могат да получат тези пари. От доста години съм в Народното събрание, народни представители никога по този ред не са получавали не 25 % отгоре, а една стотинка отгоре“, каза още д-р Адемов. 

От БСП искат възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-тото народно събрание. Зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин представи промени в правилника, с които да отпадне вече приетия текст, който в момента съществува в правилника на 44-тото НС и да се премахне сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки три месеца с ръста на средната заплата в публичния сектор в страната.

Вигенин е на мнение, че с предложението на червените ще бъдат коригирани направените грешки от парламента. Социалистите не подкрепят направените вчера предложения и Вигенин се надява предложения на БСП да намерят подкрепа в парламента. Ако не се приемат предложенията на социалистите, заплатата ще се качи още в рамките на мандата на 45-ото народно събрание, стана ясно от думите му.

Според него няма смисъл да се спекулира по текстовете, които все още не са в сила.