ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство. Това бе съобщено по-рано днес от премиера в оставка Бойко Борисов по време на живо включване от собствената му страница във фейсбук. До него бе и кандидатът за премиер Даниел Митов, както и част от ръководството на партията. 

Решението на ГЕРБ идва ден след като „Демократична България“ и „Има такъв народ“ отказаха даже да водят преговори с партията на Борисов. В този случай това означава, че няма да видим дори гласуване на кабинета „Митов“. Следващите, които ще получат възможност за съставяне на управление, са от „Има такъв народ“. 

„Партиите решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас“, заяви Даниел Митов.

„Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи“, пък обяви Борисов. 

Освен това лидерът на ГЕРБ даде нареждане на парламентарната си група да приема всичко, което предлагат другите политически сили, за да „видят хората как няма да се справят“. 

Премиерът в оставка обяви и че не вярва, че „Има такъв народ“ ще предложи правителство, защото „ако покажат правителство, хората ще видят кой е тайният пръст отзад“. 

Разбира се, Борисов не пропусна да отбележи, че действащото и в момента правителство „управлява прекрасно пандемията“. 

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов пък бе посъветван да върне публиката по стадионите.

Борисов реши да коментира и някои от решенията на парламента, като в единия случай той по-скоро направи манипулация на фактите.

„Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика - гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията“, каза Борисов.

Всъщност решението за заплатите е точно обратното - при гласуването на парламентарния правилник депутатите приеха да сложат таван на допълнителните си възнаграждения до 25% от основната си заплата. Преди, по времето на управлението на ГЕРБ, текстът за добавките бе същият, но нямаше този таван. Медийни публикации обаче изкривиха информацията и тя се разпространява именно така, както я тълкува Борисов.

Борисов разказа и как народът показал, че иска ГЕРБ да си управлява, но и да бъде контролиран. И обяви, че „мутрите си вкараха адвокатите“.

„Това, което приехте, е абсурд, адвокатите на мутрите, щото мутрите си вкараха адвокатите, до обед техните кантори ще защитават престъпниците, следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тея дела, те там ще ги мачкат“, обяви Борисов. 

Той вероятно има предвид вчерашното решение да се задължат главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС да дават отчет пред депутатите на всеки три месеца. Това, което Борисов не каза, е, че предложението на „Демократична България“ бе да се иска отчет единствено от главния прокурор, но с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС бе прието да се включат и върховните съдии. Освен това съдиите ще дават информация за оперативното ръководство на подопечните им ведомства, а не по конкретни дела.