Русия ще включи САЩ в своя списък на неприятелски страни, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от бизнес портала РБК.

Дипломатическите мисии на някои от тези държави могат да наемат ограничен брой руснаци на работа, а за други това е изобщо забранено.

"Това не са агресивни действия на нашата страна - това е отговор, това е защита на нашата страна от враждебни, неприятелски акции от страна на тези, на които не даваме покой, тези, които по различен начин - чрез политика на сдържане и опити за изолация - така или иначе се опитват да спрат нашето развитие”, каза Захарова.

 
Междувременно вчера германският външен министър Хайко Маас се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия заради случая с изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
 
Маас подчерта пред телевизия А Ер Де, че се съмнява, че подобни мерки ще подобрят положението на критика на Кремъл.

"Мисля, че ще се случи точно обратното", добави външният министър.

ЕС призовава от месеци за освобождението на Навални, който беше осъден ефективно заради нарушаване на задължението да се подписва регулярно, вследствие на своя условна присъда. Той не можеше да го изпълни, защото се намираше на лечение в Германия, след като беше отровен и едва не умря, припомня ДПА.

Маас посочи, че ЕС вече е използвал на два пъти подобни инструменти срещу Русия - след отравянето на Навални и след като той беше арестуван при връщането си в родината.

Санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна, ще останат в сила, докато не се стигне до решение, подчерта външният министър.

"... Но не е в наш интерес да се включваме в тази конфронтационна врява. Искаме диалог и да бъдем добри съседи с Русия".

Маас добави, че лошото състояние на отношенията между Берлин и Москва, както и между Брюксел и Москва, е повод за диалог. Връзките не трябва да остават в това състояние, подчерта той, "а за да промените това, трябва да си говорим".