Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан разкритикува днес "непоносимото настървение" срещу руския опозиционер Алексей Навални и заплаши със санкции спрямо Русия, ако той почине в затвора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Настървението срещу Навални е непоносимо (. . .) Имаше опит да бъде убит. После го депортираха. Сега животът му е в опасност", заяви Льо Дриан по телевизия "Франс 2".

Ако опозиционерът умре в затвора, "ще въведем необходимите санкции и ще възложим (. . .) отговорността за тази драма на г-н Путин и руските власти", добави той.

"Трябва да сме много твърди, тоест да наложим санкции", настоя френският външен министър.

Осъден през март на 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., политически мотивирано според него, Навални започна преди повече от три седмици гладна стачка в знак на протест срещу условията, в които е поставен. Привържениците му са силно разтревожени от здравословното му състояние. Вчера руската полиция задържа най-малко 1784 души на митинги в подкрепа на Навални из цяла Русия.

Жан-Ив Льо Дриан спомена днес за "тройно отклонение" на Русия - "вътрешно авторитарно отклонение" в случая с Навални, "вътрешно отклонение - сплашване и провокации" по границата с Украйна, и "отклонение, изразено в намеса, защото Русия се опитва да посяга на нашите демократични начини за действие".

Москва разположи край границата с Украйна близо 100 000 войници според Брюксел, който вижда тук възможна подготовка на претекст за изпращане на войски в Украйна, както стана през 2014 г. в случая с анексията на Крим, пояснява АФП.

"Не вярвам Русия да има желание за военни действия срещу Украйна, но това, че струпва толкова войски на прага на Украйна, по границата с Донбас, създава рискове от нещастни случаи, инциденти и в съответния момент - от конфликтност", заяви френският външен министър.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призовава Русия да освободи от затвора опозиционера Алексей Навални до началото на юни и да осигури необходимите грижи за неговото здраве, докато се намира в наказателната колония. Това се казва в текста на резолюция, одобрена днес на последното заседание на пролетната сесия на асамблеята в Страсбург, цитирана от ТАСС.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 105 депутати, "против" - 26 , а 11 гласуваха "въздържал се".

"Асамблеята ( . . . ) призовава Русия незабавно да освободи Навални при всички обстоятелства до провеждането на поредното заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КМСВ) по темата за спазването на правата на човека през юни", се казва в документа и се допълва: "До освобождаването му (призоваваме) да се предостави на Навални цялата необходима медицинска помощ, включително преглед и лечение от лекар, който той си избере, и да се осигури пълното спазване на правата му в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека и с вътрешното законодателство".

Според графика на сайта на Съвета на Европа това заседание е планирано за периода от 7 до 9 юни.

Русия ще продължи да работи в ПАСЕ и след приемането от нея на резолюцията по делото на Навални, докато ръководството на страната не вземе решение за членството на Руската федерация в тази организация, каза пред журналисти председателят на комитета по външната политика на Държавната дума Леонид Слуцки.

"Ние обаче нямаме намерение да предприемаме провокации и да тръшкаме врати в Съвета на Европа заради случая с блогъра", каза Слуцки и добави: "Засега не е прието съответно решение от руското ръководство по отношение на членството ни в тази международна организация, ще работим упорито в ПАСЕ, колкото и трудно да е това".

Русия няма да изпълнява нито резолюцията на ПАСЕ във връзка със ситуацията с опозиционера Навални, нито други политизирани решения на институции на Съвета на Европа, написа днес в акаунта си в Телеграм ръководителят на руската делегация в ПАСЕ и заместник-председател на Държавната дума Пьотр Толстой.

"ПАСЕ прие резолюция за Навални. Русия няма да изпълнява политизирани решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и други институции на Съвета на Европа, нито по отношение на Крим, нито по отношение на Навални, нито каквито и да било други резолюции, ако те са приети в отсъствие на нашата делегация, противоречат на нашата конституция или на решение на руски съд", написа Толстой.

Кремъл: Навални не е наш въпрос, а на съдебната система

Положението с Навални не е въпрос, който засяга Кремъл, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос дали Путин смята да възложи проверка на твърденията, че до Навални не се допускат лекари, Песков заяви, че "това не е в дневния ред" на Кремъл.

Той отново заяви, че всички въпроси по тази тема трябва да се отправят към ФСИН, а при подозрения за нарушения - към прокуратурата.

Песков отказа да коментира вчерашните протестни акции в подкрепа на Навални в редица руски градове.

"Не виждаме повод да даваме наша оценка. Това е по-скоро тема за оценка от страна на правоохранителните органи", каза той в отговор дали в Кремъл са обърнали внимание на протестите и как ги оценяват.

Песков добави, че доколкото тези прояви не са били съгласувани с властите, те са били незаконни.

По думите му главното събитие вчера е било годишното обръщение към нацията на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Делегатът за човешките права към Кремъл Татяна Москалкова заяви, че няма установено лошо отношение към Навални от началото на престоя му в затвора.

"Условията за задържане на Навални и медицинската помощ за него отговарят на руския закон и международните норми", пише тя в писмо до Съвета на Европа в отговор на негова молба за информация.

Преди това Навални заяви, че е изтезаван чрез лишаване от сън, като надзирателите го будят всеки час през нощта. Той също така се оплаква от болки в гърба и изтръпване на крайниците.

На предстоящата си днес среща в Москва президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят "последните събития с разкриването на диверсионни планове към Беларус", каза Песков, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос дали Кремъл смята беларуския президент за надежден партньор Песков каза единствено, че Лукашенко управлява Беларус, с която Русия е образувала съюзна държава.

На 17 април Лукашенко заяви, че срещу него и синовете му е било планирано покушение, организирано според него от американските специални служби и държавното ръководство на САЩ. Според шефа на беларуското разузнаване превратът е бил планиран за юни или юли тази година.

Песков заяви, че не очаква ситуацията с планираното убийство на Лукашенко с цел преврат в Беларус да повлияе на хода на интеграцията на Беларус с Русия.

"Интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава са едно, а външните заплахи и непрестанните опити за намеса във вътрешните дела на двете страни (Русия и Беларус) са съвсем друга реалност, с която още дълго ще живеем и с която трябва да свикнем", каза Песков.

Сътрудничеството и съвместното противодействие на външните заплахи "са много важни и са в интереса на народите на двете страни", добави той.

Руският президент Владимир Путин сам ще отговори на предложението на украинския президент Володимир Зеленски за среща в Донбас, заяви Песков.

"Ако президентът сметне за нужно, той сам ще отговори", каза той.

На молба за коментар на призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба Западът да проучи възможността за изключване на Русия от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ, Песков отговори, че този въпрос трябва да се зададе на руското външно министерство.