Българските социалисти в Европеийския парламент смятат, че е адекватната позиция на ЕС по отношение на руско-украинската криза би била призив за мирно решаване на конфликт.

Така отговори на въпрос на Клуб Z евродепутатът Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

На 28 април в Европейския парламент ще има дебат за струпването на войски по границата с Украйна, случая с опозиционера Алексей Навални и руските атаки срещу Чехия.

„Позицията на българските социалисти по засилването на санкциите срещу Русия и по отношение на случаите като този с Навални са били доста ясни и консистентни в тази насока“, каза още Пенкова.

Тя обаче не обясни за каква точно насока стана дума.

Въпросът на Клуб Z бе дали са необходими нови санкции срещу Русия.

Трудно е да се коментира, без да е ясен текстът на резолюцията и какви ще са препоръките.

Европейската народна партия (ЕНП) обаче е за допълнителни санкции, каза евродепутатът от нейните редици Емил Радев (ГЕРБ). Той припомни, че първата политическа сила в Европейския парламент настоява за това още от януари, когато Навални бе хвърлен в затвора. Според нея трябва да бъдат наказани както участниците в осъждането му, така и тези, които са участвали в неговото отравяне през лятото на 2020 г.

Нито един от петимата бълтарски евродепутати от групата на СиД не участва в гласуването за по-строги санкции срещу Русия. Призивът се съдържаше в резолюция на ЕП от 21 януари, приета с голямо мнозинство.