Европарламентът настоява за значително по-строги санкции срещу Русия заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Депутатите приеха днес с голямо мнозинство резолюция по въпроса. Тя бе одобрена с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“.

И петимата български евродепутати от БСП не участваха в гласуването, става ясно от проверка на резултатите от поименния вот. Социалистите от страната ни никога не са подкрепяли мерки срещу Москва – нито заради анексията на Крим, нито заради пакта „Молотов-Рибентроп“, нито заради каквото и да било друго.

През септември 2020 г, когато ЕП прие резолюци заради отравянето на Навални, четирима от БСП не гласуваха, а Елена Йончева се въздържа.

Всички останали 12 наши представители подкрепиха призива.

Резолюцията

Парламентът призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета на ЕС и значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия. Това включва въвеждането на санкции на физически и юридически лица, участвали в решението за ареста на Навални и самото му задържане.

Трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, притежаващи активи в ЕС и имащи свободата да влизат на негова територия.

Допълнителни мерки могат да бъдат предприети и съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.

Изтъкната е необходимостта от сериозно преразглеждане на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като „Северен поток 2“. Евродепутатите призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод.

Те посочват също, че Съюзът вече не трябва да бъде гостоприемно място за руско богатство с неясен произход.

В заключение резолюцията настоява за незабавното и безусловно освобождаване на Навални и всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, демонстриращи подкрепа.

БСП „пасува“ и срещу Китай, въздържа се срещу Венецуела

Евродепутатите от БСП не участваха в гласуването и на резолюция за репресиите срещу демократичната опозиция в Хонконг. Тя призовава Китай да освободи незабавно и безусловно опозиционните активисти там, арестувани през първите две седмици на годината. Също като в случая с Навални останалите 12 български депутати бяха „за“.

В резолюцията за Китай депутатите съжаляват, че критиките на ЕП не са взети предвид, когато Съюзът сключи всеобхватно споразумение за инвестиции с Пекин. Те призовават за мерки съгласно новия санкционен режим на ЕС срещу различни лица, включително главния администратор на Хонконг Хари Лам.

Българските социалисти вкупом се въздържаха при гласуването на резолюция за ситуацията във Венецуела. Другите 12 наши депутати я подкрепиха.

Националното събрание в Каракас, започнало работа на 5 януари, е обявено за нелегитимно. Евродепутатите призовават Съветът на ЕС да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен временен президент на Боливарската република. И настояват режимът на Николас Мадуро незабавно да освободи над 350 политзатворници.

Същевременно обаче представителите на БСП единодушно подкрепиха резолюция срещу властите във Виетнам заради ареста на трима журналисти, занимаващи се с правозащитна дейност. Този призив бе подкрепен от всички 17 български евродепутати без изключение.