Притеснително е, че България все още няма ясно разработени планове за средства за преквалификация на хората, които ще бъдат засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика.

Това сподели в онлайн разговор с журналисти евродепутатката Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя говори в навечерието на сесия на Европейския парламент.

„Има страшно много средства, които се отпускат за преквалификация, защото това става не само в България. Всички в Европа знаят, че такъв преход засяга хора, заети в индустрията. Но при нас като че ли не се говори много по тази тема. И ни поставя в догонваща ситуация“, смята Пенкова.

Тя разкритикува националния план за възстановяване и устойчивост, изготвен от отиващото си правителство:

„Вече имаме трета версия на този план. Между първите версии, предадени на европейските институции, лесно може да се забележи какви са били коментарите от тяхна страна. В последния вариант се наблюдава рязко увеличение на средствата, насочени към нисковъглеродна икономика. Те са увеличени почти тройно от първоначално заложеното. Основните коментари са били, че не правим достатъчно в тази насока.“

Според Пенкова липсва ясна стратегия за големите предприятия в тази сфера. Всеки го е страх да чуе думата „Мариците“. Но там наистина има сериозен проблем и ще е нужно сериозно финансиране, за да можем да преминем към новия модел на икономика. И ако след това остане финансиране, може да се подпомогне използването на природният газ като преходно гориво преди да минем към алтернативни източници или водород. Но в никакъв случай начинанието не трябва да бъде изцяло финансирано от българската държава.