Достлукът между ГЕРБ, БСП и ДПС досега се спотайваше зад кулисите, но вече става все по-известен и на широката публика.

След парламентарните избори трите партии взаимно заявиха, че не биха подкрепили правителство на някоя от останалите две. От ГЕРБ традиционно са против „комунистите“, БСП - против „модела ГЕРБ", а ДПС се аргументира, че избирателите искат промяна.

Тези различия обаче не им пречат вече за втори път да гласуват заедно по определени теми в настоящия парламент.

През миналата седмица ГЕРБ, БСП и ДПС защитиха главния прокурор Иван Гешев. С промени в парламентарния правилник той бе задължен да се явява на отчет пред Народното събрание на всеки три месеца

От ДПС обаче предложиха на такъв отчет да се явяват и шефовете на върховните съдилища. Юристи обясниха, че в това предложение няма логика, защото съдиите не провеждат политика, за разлика от главния прокурор, и няма за какво да се отчитат.

Аргументът на ДПС обаче бе, че няма да позволят на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се крие от парламента, И този аргумент бе приет от ГЕРБ и БСП.

Днес трите партии на практика бламираха парламента, като отхвърлиха седмичната му програма.

От ГЕРБ и БСП обясниха, че дневният ред на обществото е друг. В програмата обаче бяха включени промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, създаване на временна комисия по казуса с т.нар. летен сaрай на Ахмед Доган в „Росенец“ и др.

В този парламент ГЕРБ, БСП и ДПС общо имат 148 депутати и могат да приемат и отхвърлят всичко. Включително да направят стабилно правителство.

Въпреки че традиционно се заявяват като опоненти, ГЕРБ, БСП и ДПС много често са в тематична коалиция. В предишния парламент те излъчиха представители във ВСС, които след това бяха основен фактор за избора на Гешев. Тези три партии избраха и бившия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

В по-предишния парламент ГЕРБ, БСП и ДПС, заедно с още няколко по-малки партии, бламираха промените в конституцията, с които се ограничаваше леко безконтролността на главния прокурор.