Европейският парламент одобри с убедително мнозинство Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания.

То бе прието с 660 гласа „за“, 5 „против“ и 32 „въздържал се“. Придружаващата го резолюция, в която се излагат оценката и очакванията на ЕП от Споразумението, бе приета с 578 гласа „за“, 51 „против“ и 68 „въздържал се“.

Споразумението ще влезе в сила на 1 май след заключения на Съвета на ЕС.

На 24 декември 2020 г. преговарящите от Брюксел и Лондон постигнаха съгласие по Споразумението. В документа се определят условията за бъдещото сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. За да се сведат до минимум смущенията, Споразумението се прилагаше временно от 1 януари 2021 г.

Оттеглянето е „историческа грешка“, но Споразумението се приветства

В резолюцията, изготвена от Kоординационната група за Великобритания и от Председателския съвет, ЕП приветства сключването на Споразумението за търговия и сътрудничество. То ограничава отрицателните последици от излизането на Великобритания от ЕС. Парламентът счита, че това напускане е „историческа грешка“, тъй като никоя трета държава не може да се ползва със същите предимства като страна членка на ЕС.

Евродепутатите гледат положително на Споразумението за търговия с нулеви квоти и нулеви мита между ЕС и Обединеното кралство. Гаранциите за правилата за лоялна конкуренция биха могли да послужат като модел за бъдещи търговски споразумения, добавят. Парламентът е съгласен с разпоредбите за рибарството, потребителите, въздушния транспорт и енергетиката.

От ЕП обаче изразяват съжаление, че Лондон не желае Споразумението да обхване външната политика и политиката за сигурност и развитие, както и че не желае да участва в програмата „Еразъм+“ за обмен на студенти.

Не на дискриминирането на българи

Депутатите приветстват клаузата за недискриминация. Тя гарантира, че Великобритания не може да дискриминира гражданите на страните от ЕС за издаването на визи за краткосрочно пребиваване. Същевременно те осъждат дискриминационното третиране на граждани от България, Естония, Литва, Румъния и Словения, които не се ползват от същия режим на такси за кандидатстване за работна виза и удостоверение за спонсорство, като останалите 22 държави членки.

Мир на остров Ирландия

Членовете на ЕП изтъкват запазването на мира на остров Ирландия като една от основните цели при договарянето на бъдещите отношения. Евродепутатите осъждат неотдавнашните едностранни действия на Лондон, които са в нарушение на Споразумението за оттегляне. Те призовават британското правителство да действа добросъвестно и да приложи изцяло условията на споразуменията, които е подписало. Сред тях е Протоколът за Ирландия и Северна Ирландия. Това трябва да стане въз основа на график, изготвен съвместно с Европейската комисия.

Участие на ЕП в мониторинга

ЕП трябва да играе пълноценна роля в мониторинга и прилагането на Споразумението, включително като участва в едностранни действия на ЕС съгласно Споразумението, и при отчитане на неговите становища.

Какво предстои

Със съгласието на Парламента споразумението ще влезе в сила, след като Съветът на ЕС гласува по него.