Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е сезирал Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент заради намеса на „Демократична България“ (ДБ) в работата на държавните власти в България.

Причина са внесените от коалицията законопроекти за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. От ДБ искат и преструктуриране Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и прекратяване на мандата на нейния ръководител Сотир Цацаров.

„Разтревожен съм, че броени дни преди края на това Народно събрание се правят такива кардинални реформи, предложения за промени, преструктуриране на цели институции, без да са подложени на обсъждане, без да са дадени аргументи ако е необходимо, без да е направен анализ какви са ползите и рисковете“, коментира Новаков за Клуб Z.

Според него това буди тревоги и у европейските партньори на България.

Първата причина е, че се иска прекратяването на дейността на антикорупционнатакомисия. Което означава, че позициите на КПКОНПИ, включително в съдебна фаза, ще бъдат разклатени. И тя няма да може да защити тезите си докрай, твърди Новаков.

„Не знам кой е виновен и кой е невинен. Това ще реши българският съд. Но проектозаконът би засегнал дела, които са знакови за българския народ, и хипотетично би ощетил хазната с милиарди. Защото в крайнай сметка средствата, които тази комисия секвестира, са в полза на държавния бюджет“, изтъкна депутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия.

Тревожно по думите му е също, че такива предложения се правят на тъмно и в последните дни на парламент, в който очевидно няма хоризонт.

Според Новаков преструктурирането на важен орган като КПКОНПИ, и то по начин, пряко влияещ на работата й, е много тревожен.

„Искам Комисията по бюджентен контрол да изиска обяснение защо това се налага и как ще продължат да работят европейските институции с КПКОНПИ“, заяви евродепутатът.

Всъщност проектът на ДБ просто е внесен за разглеждане от парламента и е един от десетките внесени такива. А позицията на коалицията по отношение на звеното на Сотир Цацаров е многократно изразявана публично.