Борислав Михайлов оттегли оставката си и остава начело на БФС поне до февруари 2022 г., за да довърши мандата. Той направи това на днешното заседание на Изпълкома. Така конгресът, насрочен на 25 юни, се отменя.

От новия сезон броят на отборите в Първа лига се увеличава на 16. Работна група тепърва ще решава дали този сезон ще има изпадащи и колко - докато тече първенството. Ясно е, че през следващия шампионат отново ще има "плейофна" фаза. Така БФС наруши собствената си наредба, в която пише, че промени по формата на първенството не могат да се правят докато то тече. А само след края на сезона и преди началото на следващия.

От анкета на Профилигата сред клубовете става ясно, че само три отбора са били против скандалната промяна - ЦСКА-София, ЦСКА 1948 и "Литекс". 16 са дали съгласие, а останалите са се въздържали.
 

Борислав Михайлов подаде оставка преди 558 дни заради расисткия скандал на мача България - Англия (0:6) през есента на 2019 г. Оттогава той не беше заставал пред журналисти - направи го отново днес, заедно с досегашния и.д. Михаил Касабов и Емил Костадинов

Бившият вратар обясни, че се завръща, за да довърши работата си, "да стегне БФС", да оправи бюджета на централата и подготви редовния конгрес. Добави, че не е решил дали ще се кандидатира за нов 4-годишен мандат.

Не е получавал политически натиск да се оттегли, а сега завръщането му не е свързано с актуалната политическа криза. Оповестената вчера кандидатура на Димитър Бербатов не му е повлияла, тъй като Митко "не му е таргет". Бил му предложил преди време да работи в БФС, за да се подготви. Пожела му успех. 

Не е гледал брифинга му, но препоръча на Бербо да направи така, че да убеди футболните хора в програмата и идеите си.

Михайлов каза, че "много се е променил" - и в личен план. Имало много предатели и нямало ненаказано добро. Починал си е и се връща с "пълни сили", за да довърши работата си. Ще направи промени в администрацията на БФС, ще дава повече брифинги, но няма да сменя заместниците си и хората от ИК, тъй като само конгрес може да направи това.

Босът каза, че има дупка в бюджета на футболната централа в размер на 5 милиона лева - от 21 млн. приходите са паднали на 16 млн. заради пандемията и той се заема да търси спонсори и защитава проекти пред УЕФА. 

Видимо отслабнал, Борислав Михайлов започна с това, че за година и половина е изчакал да минат всички проверки от страни на прокуратурата и следствените органи, тъй като при оставката му към БФС е имало обвинения в корупция. Тогава е имало напрежение, поради което се е отдръпнал.

"Точно преди 558 дни бях тук. Залата беше по-пълна, но сега е пандемия и е обяснимо. Тогава си подадох оставката по същите причини, по които съм и днес тук. Имаше много напрежение около БФС, рече един от Четвъртите в света. - Имаше много интриги и клевети, затова, че едва ли не е една корумпирана среда. Оттеглих се, за да се работи спокойно. По една или друга причина моите колеги не успяха да свикат конгрес. Няма нито едно законово нарушение от БФС. Починах си и съм готов за вас...

Беше ви скучно без мен. Видях грешки в себе си и в общите решения с моите колеги. Дойдох, за да организираме редовен конгрес другата година, за да има време колегите да покажат идеите. За всички ще бъде ясно, че догодина ще има редовен конгрес и ще могат да се кандидатират. Така или иначе в момента юристите спорят.

Оттеглих се, защото съм отговорен човек и по същата причина се връщам. Не на последно място с подкрепата на колегите ми от Изпълкома. В областните зони са постъпили 353 молби от клубовете за подкрепа, за да може президентът, който е избран на конгреса, да си довърши мандата. Затова съм тук.“

Михайлов каза, че преди година и половина телефонът му спрял да звъни. Сега очаква това се промени, но ще си смени номера, тъй като бил подготвен. Не можело всички да го харесват, но имало много хора, които го подкрепяли.

Президентът застава зад националния селекционер Ясен Петров и неговият екип. В отсъствието на Михайлов наставник беше Георги Дерменджиев, след като Красимир Балъков си тръгна заради мача с Англия.

От съобщение на сайта на БФС става ясно, че заради оттеглената оставка на Михайлов членовете на ИК единодушно са гласували отмяна на конгреса на 25 юни. Което означава, че дори Петър Величков, който е в щаба на Димитър Бербатов, е бил "за".

По отношение на увеличаването на отборите в Първа лига се казва следното: 

"Изпълнителният комитет също така разгледа предложението на Професионалната футболна лига и кметовете на 6 български общини за промяна на формата на футболното първенство от сезон 2021/2022 г. и увеличаването на отборите от Първа професионална лига от 14 на 16. Членовете на ИК се запознаха със становището на официалния телевизионен оператор - Нова телевизия, и на базата на събраните мнения и последвалата дискусия, взеха решениe от началото на сезон 2021/2022 г. броят на отборите в ППЛ да бъде увеличен на 16, като задължително условие е форматът да включва плейофна фаза. Съставът на ВПЛ ще е от 18 отбора, като Изпълнителният комитет сформира Експертна работна група, която следва да докладва предложения за спецификите на новия формат на следващото заседание на ИК."