Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста.

Това пише в профила си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

"Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия."

По-рано днес правителството поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев в Министерския съвет.

Причината е срамната загуба с 0:6 в снощния мач с Англия от евроквалификациите и проявите на расизъм от част от запалянковците. Мачът два пъти бе спиран, а гостите не искаха да излязат през второто полувреме, но все пак са били склонени да го направят.

Кралев уточни, че по-късно ще има по-подробно становище по темата. По думите му до оставката се прекратяват отношенията с БФС. Министърът изтъкна колко много правело правителството за развитието на футбола у нас, подпомагайки детско-юношеските школи и реновирането на стадиони.

В седмиците преди мача Борислав Михайлов написа две гневни писма до УЕФА и Футболната асоциация на Англия, в които протестираше за опасенията на британците, че в София ще се сблъскат с расизъм.

Писмата намериха отзвук на Острова и бяха коментирани в медиите и в тима на нашия съперник.

"В последните четири години Министерството на младежта и спорта направи много за развитието на българския футбол. Построиха се много терени, много помощни терени, осветление, даваха се средства за развитие на детско-юношеските школи, заяви Красен Кралев. - Но след вчерашните инциденти премиерът ми разпореди - от днес нататък преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз, включително и финансови, до подаване на оставка на председателя Борислав Михайлов."

"Това не е нарушаване на правилата на ФИФА (бел. ред. - по повод евентуално вмешателство на държавата във футбола, нещо, за което БФС може да бъде изваден от международния календар). Те ще се нарушат, ако директно се интервенира във футболния съюз. В момента казваме, че искаме оставката заради цялото състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера. Това е. Ясно и категорично. Държавата не може да толерира подобно поведение", допълни той.

Все пак остава въпросът дали ФИФА може да изтълкува откритите призиви на Борисов и Кралев за оставка на Михайлов като опит за влияние или вмешателство в дeлата на БФС.

Моментално отзвукът стигна до Великобритания, където темата остава сред водещите, наред с "Брекзит".

Медиите отразяват призива на Бойко Борисов, а винаги ангажираният по отношение на темата с расизма национал и звезда на "Манчестър Сити" Рахим Стърлинг, не пропусна да реагира в туитър:

Борислав Михайлов е президент на БФС от 21 октомври 2005 г., когато наследи Иван Славков, в чийто екип работеше - за последно като вицепрезидент.

На 14 февруари 2018 г. той беше преизбран за четвърти мандат с подкрепата на държавата, на УЕФА, ФИФА, германския футболен съюз и на водещи български клубове като "Левски" и "Лудогорец".