Откривателят на ваксината срещу COVID-19 Угур Шахин заяви, че препаратът на “Бионтех-Пфайзер“ е ефективен и срещу разпространените в момента варианти на вируса – британския, бразилския и индийския.

„В лабораторни условия се вижда, че имунитетът на ваксината е стабилен и срещу тези варианти на вируса“, каза ученият пред кореспонденти на чужди медии в Берлин, сред които и „Клуб Z“.

Той потвърди, че ваксината най-вероятно ще трябва да се поставя на всеки 12-18 месеца.

„Нашата ваксина защитава изцяло едва след втората доза. След първата доза трябват 12 дни, за да започне да се развива имунитетът, а пълен имунитет се достига най-рано 7 дни след втората доза. Ако, например, сте се заразил два дни преди ваксината, тогава тя не може да помогне. Нашата ваксина има висока ефективност – 95%. Това се доказа не само в клиничните студия с 40 000 души, а се доказва и от реалните данни, например от Израел, където 5 милиона души са ваксинирани. Потвърди се, че защитата е 95%. Защитата обаче намалява с времето. След 6 месеца тя вече не е 95%, а 91%. След 8 месеца антителата намаляват още повече. Затова имаме нужда от трета доза, за да се върне ефектът от 95%. Трета доза ще се наложи след около 18 месеца, предполагаме. Смятам, че в бъдеще нашата ваксина ще трябва да се използва като грипните ваксини – тоест да се подновява между 12 и 18 месеца“, поясни професорът.

Шахин обясни също така, че в момента се работи за ваксина и за деца. „Според изследванията ни нашата ваксина е подходяща и за деца и тийнейджъри, но трябва да приключат окончателно проучванията, за да препоръчаме официално ваксиниране и на хора под 16 години“, каза той.

На въпроси какво ще прави с огромните печалби от ваксината, той уточни и че няма да бъдат изплащани дивиденти, а всички пари ще бъдат вкарани в нови изследвания. „Бионтех“ е малка фармацевтична фирма, която от 20 годин иразработва лекарства срещу рак и имунотерапия. „Ние имаме 1,5 милиарда инвестиции, с които успяхме да направим сега този технологичен и медицински пробив“, обясни още и разходите по разработката.

Въпреки това лицензът няма да остане завинаги в техни ръце. Но е илюзия да се смята, че можем просто да го преотстъпим на когото и да е сега – просто това не е достатъчно, нужно е умение да се работи с тази технология - посочи Шахир.

„Става дума за работа над 20 години и просто да се даде лицензът без подготовката за производство няма смисъл. Но ние подхождаме по друг начин – създаваме мрежи от фирми-партньори, които обучаваме и с които сътрудничим. Засега даваме частични патенти на фирми, които сме проверили и можем да контролираме, че спазват технологията. Така подхожда и ЕС – ваксините, които се произвеждат на няколко места, са за всички. Това смятам, че е подходящият начин и е нереалистично да се произвеждат необходимото количество ваксини във всяка страна поотделно. Най-вече, защото искаме да сме сигурни, че качеството им е гарантирано. Затова в момента водим преговори с организации, които да могат да сертифицират производството и да има гаранция, че ваксината в Ирак, например, е същата като ваксината в Европа.“

Очаквайте целия разговор с Угур Шахин.