Предложението за решение, което БСП прави още от миналия парламент, за руската ваксина "Спутник V" беше прието на заседанието на здравна комисия на Народното събрание.

Според текста му парламентът "възлага на Министерския съвет да преприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" и достъпа на българските граждани до нея".

БСП пробва да прокара такова искане още през февруари, но тогава то бе отхвърлено от мнозинството в предишния парламент.

В мотивите си от соцпартията посочват, че "много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз", както и че "наличието на необходимото количество ваксини е от първостепенна важност за здравето на българите".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който присъства на заседанието на здравната комисия, припомни, че според законите в България не е позволено да се внасят лекарствени продукти, които не са одобрени централизирано от Европейската агенция по лекарствата, като извънредно одобрение може да има само при препарати, които са за лечение, а не профилактика, както и че това става при хипотеза, че няма в страната вече одобрено подобно средство (какъвто не е случаят с ваксините срещу COVID, от които в България вече се прилагат четири препарата на различни компании).

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов бяха, че в българската агенция по лекарствата не разполага с капацитет да извърши самостоятелна оценка на дадена ваксина за нейната ефикасност и безопасност, нито има възможност да прави проверка на "добрата производствена практика".

"Да мислим разумно, за да не излагаме на риск живота и здравето на българските граждани", добави той.

ЕМА (Европейската агенция по лекарства) е в процедура по одолрение на руската ваксина, но е на доста предварителен етап.

Ангелов посочи и че в страната вече има и се очакват достатъчно дози от одобрените от ЕС ваксини. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев попита защо искането е сведено само до "Спутник".

"Ако смятате, че ни трябват ваксини и търсим ваксини, трябва да разгледаме всички възможности", обяви Кунчев, като допълни, че не всички страни в Европа, които са внесли "Спутник V", са я използвали, поради съмнения за нейната безопасност.

Представители на съсловните организации също взеха думата като увериха, че в момента има достатъчно количество ваксини и не се налага спешно закупуване на други.

Председателката на българското дружество по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова заяви: „Ясно е, че руската ваксина е аденовирусна ваксина. Голяма част от научната общност се съгласява, че при такива ваксини има риск. Той е минимализиран, но се коментират възможни варианти към вектора. Не мога да кажа, че такова нещо не се случва и при РНК ваксините. Това, което със сигурност е ясно е, че вървят научни изследвания за реакцията на тромбообразуване. Няма достатъчно данни в литературата за страничните реакции при тази ваксина“.

Проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" похвали качествата на "Спутник V", която била създадена на съвсем различен принцип от другите аденовирусни ваксини. 

„Русия има традиции от 100 години в правенето на ваксини. Там не е имало епидемии от години. Няма нищо страшно да ползваме руската ваксина“, обяви той.

Той даже добави, че си мислел каква е възможността да се поправи заководателството, "за да вземаме самостоятелни решения в бъдеще, а да не сме замисими от една тромава процедура".

Даниела Дариткова от ГЕРБ каза, че тази дискусия вече се е провеждала в миналото народно събрание.

„Вие не искате искрено да се въведе възможността за доставка на тази ваксина. Знаете, че има текст в закона, който не позволява подобни продукти без разрешение, което се получава централизирано от ЕМА. Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в това гласуване. То носи всичките недостатъци, които предложихте в миналото народно събрание“.

"Сега има сериозна промяна в парламента. Ако народните представители преценят, че това е в интерес на нацията, ние сме готови да внесем малки законодателни промени“. Според него има достатъчен брой клинични проучвания на руската ваксина", отговори проф. Георги Михайлов (БСП).

Не мина и без даване за пример на Унгария.

Със 7 гласа за, 5 въздържали се и представителите на ГЕРБ, които не гласуваха предложението за БСП беше прието в здравната комисия.

Преди това размяна на реплики имаше и между Михайлов и здравния министър.