Акулите притежават естествен джипиес и се ориентират по магнитното поле на Земята, установи американско проучване, цитирано от Франс прес.

В публикация в сп. "Кърънт байолъджи" се потвърждава широкоразпространената теория, датираща от няколко десетилетия, според която тези морски хищници се възползват от магнитното поле, генерирано от нашата планета. Това им позволява да мигрират на огромни разстояния, да плуват по права линия и да се завръщат безпогрешно в изходна позиция.

Ръководителят на изследването Брайън Келър успя научно да докаже съществуващите досега предположения. Той е ръководител на проекта "Да спасим нашите морета" и подробно изследвал поведението на акулите-чук в района на Мексиканския залив.

"Всяка година тези хищници се завръщат на едно и също място в един естуар, което означава, че те добре знаят къде е "домът" им и се завръщат там от далечни разстояния", коментира Келър, който е и океански биолог в университета във Флорида.

Неговият екип събрал 20 млади екземпляра и ги изложил на уред, симулиращ магнитните полета от различни точки на земното кълбо. Устройството представлява голям куб от дърво, окабелен вертикално и хоризонтално, в центъра на който има вана с акула в нея.

Както се очаквало, хищниците се ориентирали на север, когато условията симулирали място на юг от там, където били заловени. И не се придвижвали в никаква посока, когато условията симулирали, че те са си "у дома".

По думите на Брайън Келър малка е вероятността тези акули да са единственият вид, развил тази способност. "Доказателство за това са големите бели акули, които мигрират от Африка до Южна Австралия и се завръщат на същото място всяка година по крайбрежието на РЮА", изтъква ученият. Той е бил впечатлен от факта, че изминатото разстояние от около 20 хиляди километра в продължение на 9 месеца се осъществява по изключително права траектория.

БТА