Майчината обич окрилява. Понякога разкрива и най-неочаквани хоризонти пред майката. Ако не вярвате, попитайте Марта Янчева.

Родом от Варна, Марти завършва специалност „Туризъм“, но не вижда професионалното си бъдеще в тази сфера. Дълги години работи като инструктор в школа по танци, която развива със сестра си и още един партньор. Танците, една от малкото константи в живота ѝ, остават на втори план след раждането на Маги на 4 март 2009 г. След като се възстановява от раждането, Марти съчетава танците с майчинството до момента, в който дъщеря ѝ тръгва на детска градина – тренировките са вечер, а това е единствената част от деня, когато тя може да прекарва време с малката. Намира си работа в сферата на туризма, но не се чувства на място. 

Докато търси „своето нещо“, Марти започва да изработва фиби за коса, полички от тюл и други арт изделия за дъщеря си. Както знаем, апетитът идва с яденето и затова във времето тя се амбицира да ушие кукла. Самообучава се с видеа в YouTube и онлайн курсове. Купува си и малка непрофесионална шевна машина и се хвърля в дълбоките води на шиенето на играчки. Може би шивашкият ген също изиграва своята роля – дядото на Марти е бил моделиер и впоследствие научава баща ѝ да шие дънки – и експериментът се оказва успешен.

И вече близо десетилетие тя развива Marti’s Heaven – шивашко ателие за ръчно изработени играчки, раници, чанти и други аксесоари за деца и жени, които могат да бъдат поръчани и закупени през едноименния онлайн магазин.

Зовът на интуицията

През първата си година като шивачка Марти не мисли за бизнес. Гледа на шиенето като на забавно хоби и инструмент за изработка на подаръци със сантиментална стойност за дъщеря си. 

„Маги мъкнеше [играчките] навсякъде, спомня си Марти. - Моите приятелки [ги видяха] и започнаха да ме молят [да направя играчки за техните деца]. Приятелките на Маги ги харесаха и искаха и те. От сърце започнах да правя неща за приятели и познати, без въобще да съм мислила, че някой ден ще ги продавам.“

Първите поръчки Марти получава от свои приятелки. Следват поръчки от приятелки на тези приятелки. Във времето поръчките нарастват дотолкова, че за да ги изпълни, Марти работи по 15 часа на ден, седем дни в седмицата. Справя се благодарение на подкрепата на съпруга си, който пакетира и изпраща „стоката“, и на майка си и свекърва си, които я облекчават в грижите за Маги, а понякога помагат и в производствения процес.

Марти с наскоро подарена от съпруга ѝ шевна машина от 1909 г.

Тъкмо когато хобито на Марти надхвърля границите на любителското занимание, съпругът ѝ Фоти получава примамливо предложение за работа в Германия. Двамата са поставени в ситуация да избират между сигурността, произтичаща от добре платената работа в една от най-устроените европейски държави, и несигурността, съпътстваща изграждането на семеен бизнес без стартов капитал и успоредно с отглеждането на малко дете. 

Избират втората опция, без дори да се замислят, защото искат да градят семейство и бизнес в България. Фоти напуска тогавашната си работа и семейството се посвещава изцяло на Marti’s Heaven.

„[Без подрепата на съпруга ми] аз нямаше да имам спокойствието, енергията и увереността да го направя, казва Марти. - Той винаги ми е казвал: „Можеш“, докато аз много не си вярвах в началото. Казахме си, че ще си дадем време да превърнем [Marti’s Heaven] в структуриран бизнес, и ако не стане, ще му мислим [тогава]. Слава богу, стана!“ 

Работа, сладка като хоби

Според Марти двамата със съпруга ѝ се допълват отлично. Тя се определя като творческа и хаотична личност, която не проявява голям интерес към административната и правната част във връзка с развиването на бизнес. Фоти поема тези отговорности, наред с дейности като приемане на доставки на материали и обработване на поръчки Той създава и първия сайт на Marti’s Heaven, който, подобно на изделията на Марти, е почти изцяло ръчна изработка и им служи вярно до март 2021 г., когато е заменен от сайт, създаден от специалисти.

Марти подчертава, че изпитва истинска наслада от работата си. Това е и замисълът, заложен в името на бизнеса (от англ. heaven – рай). Защото, „ако го работя цял ден, значи съм в рая“, казва тя.

С подобряването на шиваческите си умения Марти допълва играчките и раничките за деца с кошове за играчки, декоративни възглавници и завивки за бебета. С бранда Marti’s Heaven вече съществува и дамска колекция, включваща чанти, шалове, блузи, несесери, портмонета и аксесоари за коса. Приемат поръчки и от корпоративни клиенти, за които шият котета, жаби, кукли и други изделия с опция за добавяне на бродирано фирмено лого или талисмани по тяхна идея.

„Голяма част от клиентите ни се обръщат към нас за всеки повод, имат личния ми телефон и ми звънят: „Марти, канени сме на рожден ден, измисли нещо“, казва Марти, като уточнява, че досега са разчитали основно на реклама от уста на уста, но в бъдеще планират да вложат повече усилия и средства на рекламния фронт. „[Понякога] раничките ни [ги носи] голямото дете [и родителите] идват да сменим баджа с името, за да ги носи малкото. Родителите имат възможност да му купят [нова раничка], но детето просто иска тази. Най-хубавото е, че раничката е здрава. [Неотдавна] една майка ми писа, че трябва да изпере зайчето, но не може, защото детенцето не иска да се раздели с него дори през нощта и [ме попита] дали можем да направим същото зайче, за да може да ги замени, че да изпере [първото] и да има резервна играчка. На фона на огромното предлагане, аз все още не мога да повярвам, че някой човек избира да купи нещо, което аз съм измислила. Това ми [носи] огромно удовлетворение.“

Създателката на Marti’s Heaven си обяснява успеха на бизнеса с философията, която тя и съпругът ѝ следват. Водени от стремежа си да предлагат качество на практика, а не на думи, двамата са готови да не изпратят дадена поръчка, ако продуктът не е на желаната висота, и да изработят нов. Продуктите са предвидени за дългогодишно ползване. Марти и съпругът ѝ са толкова уверени в качеството на тяхната изработка, че предлагат доживотна гаранция на клиентите си – тоест те могат да връщат продукти за безплатна поправка неограничен брой пъти. 

Родителите оценяват този жест, защото децата са склонни да се привързват към играчките си и когато те се счупят, малчуганите се натъжават, обяснява Марти. По думите ѝ клиентите оценяват и опцията за изработка на персонализиран подарък в много кратък срок, тъй като понякога получават покани за празненства в последния момент, а не желаят да прибягват до масово произведени подаръци.

Ако разгледате сайта на Marti’s Heaven, вероятно ще забележите, че един от продуктите се откроява от останалите – маски. Покрай обявяването на извънредното положение в България през март 2020 г. във връзка с пандемията от коронавирус Марти започва да шие маски и дори пуска видеоклип във Facebook, в който показва как всеки с достъп до шевна машина би могъл да си направи маска сам. Над 1 милион гледания по-късно видеото със сигурност е сред най-популярните видеоуроци по шиене на маски в България. Марти си обяснява популярността му с умението си да обяснява на разбираем език, което отдава на опита си като самоука шивачка.

Ушито с любов

Стремежът към качество на Марти и Фоти обяснява другия отличителен белег на Marti’s Heaven – отхвърлянето на нормирания модел на работа, при който водещо е количеството.

„[На повечето места] назначават на норматив: изработваш хикс бройки и получаваш тези пари. За мен това е експлоатация, категорична е Марти. - Хората, които работят при нас, трябва първо да се чувстват добре. И аз съм шила и знам, че днес може да не ти е ден и да изкривиш [нещо]. Ако сложа човек на норма, той ще ги изкара независимо какво е качеството, но аз няма да изпратя [артикулите]. За нас това е по-зле, отколкото ако [шивачките ни] знаят, че качеството е на първо място и че днес могат да изкарат с една бройка по-малко, но да ги изкарат перфектно.“ 

Освен Марти и Фоти днес екипът на Marti’s Heaven включва още шест души. Двамата собственици отдавна са осъзнали нуждата от поне две нови шивачки, една кроячка и един специалист по продажби. След освежаване и разширяване на ателието, което предстои да заработи на пълни обороти съвсем скоро, там вече има достатъчно пространство не само за още хора и шевни машини, а и за съхраняване на топовете платове, които принтират по поръчка в българска печатница. 

Намирането на добри шивачи не е лесна задача, защото повечето младежи не искат да стават шивачи заради ниското заплащане в сектора, обяснява Марти, която обмисля в бъдеще да стартира платени видеоуроци за желаещите да се научат да шият.

Марти и Фоти с двете им дъщери – Маги и Мая.

Марти е оптимистка за бъдещето на Marti’s Heaven, най-малкото заради възраждането на интереса към занаятите и ръчно изработените продукти. Именно затова тя и екипът ѝ продължават да съчетават автоматизирания труд с шиене на ръка, защото вярват, че само така авторът може да остави своя отпечатък върху творението си.

„Преди всичко се е изработвало [от хора]. После [ни] се е сторило модерно всичко да е бързо и в лъскави опаковки. Но сега се вижда, че това не е толкова добър [вариант], и се връщаме към по-истинското. Може би затова започнах да правя [играчки за дъщеря ми] – исках да усети, че е обичана.“

Марти очевидно е постигнала целта си, защото Маги, вече 12-годишна, очаква тя да ѝ шие чанти и други дамски аксесоари. А появата на второ момиче в семейството през юни 2018 г. мотивира създателката на Marti’s Heaven да поддържа форма и по отношение на шиенето на играчки.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).