Полицейското управление в Чикаго, САЩ, е започнало секретна програма с безпилотни летателни апарати - дронове, използвайки непроследими пари, иззети при акции с наркотици и други криминални разследвания, твърди местното издание "Чикаго Сън-Таймс".

Според вътрешни имейли на полицейското управление, изтекли и изпратени от активистка група и проверени от "Сън-Таймс", програмата за дронове се е ползвала за снимки на местопрестъпления и антитерористични разследвания. Изразходвани са около 7,7 млн. щатски долара от общо иззетите скрити пари, но не е ясно колко от тях са отишли за програмата.

Полицаите са нарекли тези пари "Фонда 1505", което е местният полицейски код за проституция, уредена с телефонно обаждане.  От този фонд са финансирани и други скрити акции, като машини за проследяване на разговори Stingray.

Полицейската корупция и злоупотреба с власт в Чикаго са всеизвестен проблем през целия отминал век. Наскоро бе установено, че полицията има секретно място за извършване на изтезания и неофициални разпити на заподозрени. 

На въпрос на "Сън-Таймс" за дроновете, от полицейското управление просто са заявили, че изследват "всеки наличен инструмент и всички иновативни възможности за поддържане на обществената безопасност".

"Чикагското полицейско управление има строги наредби за всички инструменти и програми, за да гарантира защитата на неприкосновеността на личния живот, гражданските права, гражданските свободи и други интереси", коментира говорителят на полицията.