Най-чаканият свидетел на катастрофата с Милен Цветков - Георги Лъчезаров Иванов, днес се яви в Софийския градски съд. С адвокат.

Младият мъж, който е студент в Италия, още от първите думи изрецитира, че Кристиан Николов е „изключително трудолюбив и отдаден на учението, но и изключително притеснителен“ и ползва чай с канабидол и паста против акне, когато ще има изпити. 

Наложи се да го спират - че ще разкаже за това по-късно...

Една година след катастрофата край мол „Парадайз“ обаче Георги си спомни, че в момента на удара е видял, че Кристиан е клюмнал, задрямал на волана. А колата ускорявала... (ударът става секунди преди 18:04 ч. на Великден 2020 г.).

В момента на удара Георги, който се возел отпред, си чоплел в телефона... 

„... Именно това ми позволи с периферното си зрение да видя червения светофар, когато наближи. В този момент се обърнах към Кристиан, като видях, че той е задрямал - каза днес синът на доскорошния депутат Лъчезар Иванов.

- Че е задрямал!? - попита съдия Веселина Ставрева.

- Да - беше с клюмнала глава. - Не мога да кажа със сигурност дали съм изкрещял, но си спомням, че опитах да викна Крис, за да може да предприеме нещо... Но вече в този момент се ударихме.“

Други отклонения в поведението на водача нямало - освен че заспал.

Въпреки отказа на защитата се наложи съдът да прочете показанията му, дадени също пред съдия в рамките на досъдебното производство - на 24 април 2020 г., в които изобщо не е изтъкнал такъв факт. На друго място пък казал, че по време на пътуването „през цялото време си говорели“.

На въпрос на председателката на състава - кое от двете е вярно, след като преди година изобщо не е споменал клюмването и заспиването, младият мъж отговори: „заявявам, че това което казах днес, е нещото, което наистина съм изпитал и видял“.

А причината за прецизирането година по-късно - че „много, много пъти е премислял точно какво е видял и точно какво се е случло... „Затова нещата, които казвам днес, са с повече детайли.“

Тя го попита каква е причината да не го каже тогава на съдията - „изключителният стрес и шок оттогава“, защото всяка вечер заспивал „стотици пъти с това нещо“.

Съществено противоречие според прокуратурата възникна и в показанията, които също днес прецизира - че избягвайки от местопроизшествието, Георги разбрал, че Кристиан и годеницата му Симона отиват да помагат на пострадалия.

На първите разпити той казва, че те си седели в колата. Днес в крайна сметка се пооплете... 

Но не пропусна да каже, че „жълтите медии“ написали, че са събирали наркотици от колата, което не е вярно - забавил се само да си вземе якето и телефона.

Младият мъж, който носи очила с диоптър, от друга страна обаче ги забравил в злополучния джип „Ауди“ - установи се след уточняващ въпрос на съда.

После има момент, в който той потърсил помощ да се измие в автосервиз, а там неясно защо, опитали да заключат беглеца в тоалетната. Но в крайна сметка го пуснали и Георги - както вече стана известно по делото, извикал приятел (който е осъждан за канабис, б.а.) да го прибере с такси у тях. 

Относно бягството, Иванов описа следната картина - Кристиан и Симона проявили пълно разбиране след удара, защото знаели „ситуацията му“ - че баща му не трябва да разбира, че си е в България.

„И със сълзи на очите им казах, че трябва да си тръгна и че просто нямам друга опция. Като те знаеха за ситуацията ми и, естествено, проявиха разбиране.

В момента, в който аз излизах, видях, че и двамта се запътват да помагат на някого. Не знаех какво се е случило, но ми направи впечатление, че и двамата се втурнаха да помогнат.“

Клуб Z припомня, че това - дали Кристиан е помогнал, отвел, дал вода и дори подложил обувката си под главата на Милен Цветков, е обект на тежки противоречия между досегашните свидетели. Едни са категорични, че са възприели подобно поведение, други твърдят, че групата младежи нервно е обикаляла около джипа, без да се интересува изобщо от другия участник в ПТП-то.

За Симона въпросът изобщо не стои - тя самата не твърди да е помагала или изобщо приближавала пострадалия.

Иначе Георги Иванов не можа да си спомни дори неща като това дали е бил задържан в СДВР. По този повод тръгнаха да търсят в делото декларация, която е подписал при задържането си, но пък... не я откриха. 

Той не помнеше и с колко адвокати е бил на разпитите в рамките на предварителното следствие - нищо че тогава посочил, че „вдясно“ от него стои Любомир Таков.

Не помнеше и дали прокуратурата му е обещавала да го отърве от обвиненита „срещу определни условия“, но помнеше категорично, че е бил подложен на изключителен психологически тормоз от полицаи, които му казвали „копеленце, ще влезеш в затвора“.

За въпросния тормоз никъде не е подал оплакване или жалба през изминалата година.

Днес стана ясно и че на първия си разпит пред съдия Иванов е казал по адрес на Кристиан: „той по принцип си има афинитет да си кара бързо“. Днес той премисли и бе категоричен, че „шофирането му никога не е било с превишена скорост и застрашаващо някого на пътя“. Както и че като водач приятелят му бил „изключително умерен“.

Георги знаеше подробности за къщата - кое от трите деца във фамилията къде живее с годеници или приятели, въпреки че каза на съда, че купонът в събота вечер - 18 април, за ЧРД на Симона, е бил първият път, в който посещава дома на ул. „Любен Каравелов“.

Иванов описа прекрасна картина за приятеля си, с когото - въпреки че е у тях за пръв път - били много близки и се запознали в Канада. Не пиели никога без повод, на въпросното парти употребили само по шотче и евентуално малка водка, а - както каза и годеницата на подсъдимия Симона - на някои гости им станало лошо от неизвестен шот „Йегермайстер“, изоставен неизвестно от кого.

„Дори на рождения ден на Симона той (Кристиан) беше вкъщи и учеше, докато ние отивахме да пазаруваме за въпросното парти“, описа приятеля си депутатският син.

Досега в показанията си младежите от купона много държаха да кажат как по-рано в съботата опитали да ходят на Витоша, там ги спрели полицаи от РПУ-то и само им съставили актове за нарушаване на анти-ковид мерките. Но въпреки личния обиск, не открили нищо у тях. Това днес повтори и Георги, като спомена, че имало  "проверка по гащи". На което прокуратуата се поинтересува - какво означава това.

"Какво, нагледно ли да покаже - попита защитата.

Съдийката се намеси, прекъсвайки спора: Не, не иска да покаже нагледно!"

На края на разпита му защитата остана видимо доволна и адвокат Любомир Таков обобщи:

„Доживяхме да чуем обективни показания!“