Няколко високопоставени членове на палестинската групировка "Хамас" са били убити след прецизно насочени удари в рамките на операция в ивицата Газа, съобщи агенцията на израелската армия и службата за вътрешно разузнаване Шин Бет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Високопоставените командири бяха ключова част от "генералния щаб" на "Хамас" и се смятат за близки до ръководителя на военното крило на групировката Мохамед Деиф, обявиха армията и Шин Бет в съвместно изявление.

Израел от години се опитва да убие Деиф - важен военен ръководител на "Хамас", чиято съпруга беше убита при израелски въздушен удар през 2014 г., заедно с двама от синовете им.

Според изявлението израелската операция, насочена срещу високопоставени фигури от "Хамас", е била извършена едновременно в град Газа и в град Хан Юнис.

Имената на убитите командири ще бъдат обявени по-късно, казаха израелските военни.

Израелската армия посочи днес още, че е прихванала дрон, идващ откъм ивицата Газа, предаде Франс прес.

Над 1000 ракети изстреляха палестински въоръжени групировки от Газа към Израел от понеделник вечерта, съобщи по-рано днес израелската армия, цитирана от АФП.

В прессъобщение армейският говорител Йонатан Конрикус уточни, че 850 от тези ракети са били прехванати от противоракетния щит или са паднали в Израел, а 200 са паднали в палестинския анклав.

Най-интензивните военни действия от 7 години отнеха живота на общо 55 души: 48 души в Газа (от които 14 деца и 3 жени), двама палестинци от окупирания Западен бряг на река Йордан, както и петима израелци.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц предупреди, че не се предвижда никакво примирие докато не бъде осигурено "трайно спокойствие".

Расте загрижеността сред международната общност, а Съветът за сигурност на ООН се готви за ново спешно заседание, посветено на тази кървава криза.

Израел и Хамас се насочват към "пълномащабна война", каза вчера специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Тор Венесланд.

"Война в Газа би била опустошителна и обикновените хора са тези, които биха платили цената" в тази намираща се под блокада малка палестинска територия с двумилионно население, страдаща от бедност и безработица, достигаща до 50 на сто.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху обяви извънредно положение в град Лод, който има смесено население от евреи и араби. Местната полиция съобщава за бунтове на арабското малцинство, които президентът Реувен Ривлин нарече "погром".

Някои наблюдатели се опасяват от изостряне на гражданските вълнения, докато демонстранти, развяващи палестински знамена, подпалват автомобили и имущество, влизат в сблъсък с израелската полиция и нападат еврейски шофьори в няколко града със смесено население.