Специална комисия ще започне проверка в Българската банка за развитие, защото държавната финансова институция е кредитирала по съмнителен начин шепа големи фирми, ощетявайки така стотици малки и средни предприятия, чието подпомагане е основната ѝ функция, каза днес служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Най-големите осем кредита, отпуснати от ББР, на обща стойност 946 милиона лева, са получили осем големи фирми, четири от които са непряко свързани с бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски, каза Петков, като се позова на данни от Сметната палата и на медийни разследвания. Тези публични средства представляват близо 68 процента от общия капитал на банката от 1,4 милиарда лева, финансиран от парите на данъкоплатците.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да подпомага малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на осем човека, от които четирима са може би свързани", каза служебният министър, като добави, че и другите четири фирми може би не са случайни.

„Първите осем кредита към осемте големи клиенти са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на осем компании - добави той. -  С тези пари може да се финансират 946 фирми. Четири от тези осем - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми".

До миналия четвъртък, за да бъде сменен надзорът на ББР, са били нужни три месеца, за се получи съгласието на търговска банка, която, странно, е имала 0,0004 -процентов дял (8 акции) в капитала на държавната банка, каза Петков. Това е означавало, че никое служебно правителство, чийто мандат е два месеца, не е било в състояние да направи такава промяна. Търговската банка с писмо е поискала от Министерството на икономиката да дари своите акции на държавата, но отговор от министерството не е получила, каза Петков.

„Уставът казва, че понеже българската държава не е 100 процента собственик, ако иска министърът на финансите на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака три месеца - каза служебният министър. - Това прескача шанса на едно служебно правителство да смени надзора".

Сега министерството вече е приело заветните осем акции от търговската банка. 

„Това ни отвързва ръцете да направим одитите и на общо събрание да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздзава 1 милиард лева на осем души", каза Петков.