Ръководителите на специализираните служби у нас са излезли в отпуск малко преди конституирането на служебното правителство. До септември. Това е станало със санкцията на бившия им вече началник - експремиерът Бойко Борисов.

Това обяви в ефира на бТВ служебният министър на МВР Бойко Рашков в коментар за рокадите във властта.

"Знаете ли колко много се разболяха със служебния кабинет. А знаете ли, че ръководителите на службите у нас излязоха в отпуск до септември. А кой им е разрешил при положение, че те са на пряко подчинение на министър-председателя?", попита Рашков.

И сам отговори - разрешил им е Борисов.

"Държавата ни е момента е без ръководства на службите, самообезглавили са се", констатира той.

И посочи, че една от тези служби е ДАНС, чийто началник е Димитър Георгиев. Според медийни публикации в отпуск по същия начин били и ръководителите на ДАТО и НСО - Цветан Китов и Емил Тонев.

По-късно от НСО опровергаха тази информация. "Началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск. Началникът на НСО бе в принудителен триседмичен отпуск през март 2021 г. поради заболяване с COVID-19. Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав", обявиха оттам.

Облечен прилично, дава интервюта от една градинка

Това обявление на Рашков дойде на фона на серия от въпроси за първите уволнения в МВР, които направи веднага след влизането си в министерството - на административния секретар Бойко Славчев и на шефа на инспектората Николай Гешев. Всъщност, двамата бяха пенсионирани поради достигане на стаж и възраст. Славчев обаче се оказа свидетел по делото срещу президентския съветник Пламен Узунов и в някои медии заваляха коментари - че е било тенденциозно. Заповедта за освобождаване на Гешев пък му е била връчана в дома му, тъй като и той се бе оказал в болничен с идването на служебния кабинет.

"Тези двама души, с които се напълниха медиите, те са просто на пенсионна възраст. Видите ли един от тях бил свидетел по дело срещу известен човек. Оставям тези внушения на прокуратурата. Сега като е пенсиониран, тя ще може да разполага с него повече отколкото всеки друг път", заяви в коментар Рашков. "Дори не съм знаел, че този служител е свидетел. Сега доколкото знам делото "Узунов" стои в прокуратурата, не се свижи и то с политическа цел".

А за Гешев допълни, че така както бил болен, "облечен прилично, дава интервюта от една градинка". 

"Чистка няма, има смяна на кадри и ще има такива смени на кадри."

"Място за страх, място за паника в МВР няма. Паника и страх може да има в тези, които не са си вършили работата", сложи точка новият служебен министър.

Васил Божков и станцията на Министерския съвет

Неизменно Бойко Рашков трябваше да отговаря и на въпроси за шефката на кабинета си Влена Фичерова, връзката й с Васил Божков, както и за неговата такава.

Както е известно Фичерова е била в кандидатските листи на формацията, с която бизнесменът с 18 обвинения у нас се яви на вота на 4 април, но е била заличена от ЦИК на ранен етап. Била е и сред учредителите на "Българско лято".

"Няма нищо странно в избора на юрист с 15 години стаж, доктор по право, работил в системата на МВР", започна Рашков и допълни, че нямал забележки към професионалната й работа. Не знаел и за връзката й с партията на Божков. Поинтересувал се, след като излезли медийните публикации по темата. Понеже публикациите засягали името й и в тях имало лъжи - имало и депозирана искова молба, заяви още той.

Но така и не можа да отговори на въпроса как е попаднал на името й за поста. Но в същото време никой не му я бил препоръчал.

- Познавате ли я лично?

- Трябва ли да я познавам лично? - заяви в отговор Рашков.

"Аз съм безпартиен", допълни, а на напомнянето, че е бивш депутат от БСП отвърна: "Знаете ли елемента гражданска квота? Аз съм бил от гражданската квота".

Последва въпрос за самия Божков - дали се познава и с него.

"Много хора познават Божков. Аз нямам никакви отношения с него".

На въпрос а имал ли е такива, новият МВР министър отвърна:

"За преди 30 години ме питате в момента. Да, виждал съм го в почивната станция на Министерския съевет във Велинград."

Тогава си говорел с него, както и всички останали. Но за какво - след три десетилетия не можел да си спомни.

На темата организиране на изборите, което е основното задължение на служебното правителство, а в случая МВР трябва да следи за честността на вота, Рашков обяви сигнали за закрила от страна на ведомството на купувачи на гласове. Но не даде подробности - освен, че има такава информация за район близо до столицата.

Имал информация и за каналджийство на мигранти, протектирано от служители на МВР, за катастрофирали със служебна кола служители в почивен ден и със семействата си, без да имат право да ползват обществения ресурс. В МВР се съхраняват машини за гласуване - пропомни още той признанията на ЦИК и на доставчика на устройствата "Сиела Норма" за пратени с ЕКОНТ устройства до областни дирекции на МВР. Макар организаторите на вота да твърдят че тези машини са били за резервни части, Бойко Рашков допусна, че те може да бъдат манипулирани.