Вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи и бТВ влязоха в задочна схватка, като поводът е интервю на Бойко Рашков пред БНР днес. В изявата си за националното радио министърът коментира свое участие в телевизията в понеделник: 

"Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в бТВ. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който (Биляна) Гавазова и партньорът й (Златимир Йовчев) водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването."

От телевизията не закъсняха с позиция по въпроса: 

„Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин“ Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи.

bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители.

bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация.“

В телевизионното интервю в понеделник Рашков, който обяви как изненадващо шефовете на спецслужби в България са излезли в неплатен отпуск до септември - точно преди назначаването на кабинет от Румен Радев, бе попитан многократно дали се познава с бизнесмена, сега вече обвиняем, който понастоящем се намира в Дубай.

Причината за въпроса са публикации, припомнени и от водещите, че началничката на кабинета му е била от партията на Божков. Рашков отговори, че се е виждал с бизнесмена преди сигурно 30 години, а Елена Павлова Фичерова-Караиванова е била заличена от ЦИК от листите на БНО, с чиято регистрация "Българско лято" на Божков се яви на вота на 4 април. При избора си на началник на кабинета служебният министър се водел от професионалните качества на хората. И добави, че тя ще води съдебни дела заради твърдения по неин адрес.

Още по време на телевизионното участие на служебния вицепремиер между него и водещите се усещаше напрежение.