От компанията на Емилиян Гебрев "ЕМКО" предлагат правосъдният служебен министър Янаки Стоилов да инициира искане за дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Това се разбира от изявление на оръжейната фирма, пратено до медиите.

От компанията се противопоставят най-вече на изявленията на Прокуратурата - че срещу Емилиян Гебрев е имало и други опити за атентати (освен известния през 2015 г., б.р.)

Напредък по разследването за Гебрев дойде след дълги и мъчителни събития, започнали още по времето на Сотир Цацаров - включително среща с тогавашата английска посаничка, след които ПРБ реши да оповести, че разследва опит за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител и дори обяви за извършители и за издирване трима руски граждани.

Случаят даде повод за паралели с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, Алексей Навални, а впоследствие се разви и в посока - ракритите взривове в Чехия.

Сега от ЕМКО декларират, че твърденията за наличие и на други атентати срещу Гебрев били само от един първоизточник:

"... Веселин Бушев, български гражданин. Съществува изобилна информация за връзките на Веселин Бушев с кръгове, свързвани с лицата Делян Пеевски, Бисер Лазов и други, за които има данни за причастност към „усвояване“ на активи на КТБ, възпрепятстване на строителството на газопровода ICGB с Гърция и пр. дейности."

От ЕМКО заявяват още, че практически "главният прокурор е разпоредил публикуването на твърдения, за които му е било известно, че са неверни". И дори обвиняват пресцентъра на прокуратурата в "рецидив" - че са повторили същите твърдения.

Компанията заявява, че главният прокурор Иван Гешев "в официалното си качество е направил тези и други подобни лъжливи твърдения отново, при това в писмен вид на неотдавнашна среща с журналисти", 

"Погазването на законите от страна на най-висшия прокурор, който е назначен именно да ги брани от нарушения и посегателства, е повод незабавно да му бъде поискана оставката. Ако няма доблестта да си я подаде сам."

Затова от оръжейната фирма предлагат следното:

"Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието, в качеството му на Председател на Висшия съдебен съвет с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения."

Всъщност обаче министърът - освен че не е председател на ВСС, а само председателстващ заседанията, може да инициира дисциплинарни производства за "простосмъртни" магистрати и административни ръководители. Има специален текст за членовете на ВСС и за прокурора по разследването срещу Главния - за тях предложение могат да правят само петима от Пленума на ВСС или трима от "съответната колегия", така че според чл. 312 ЗСВ. относно Гешев министърът буквално може само "да постави въпроса". 

Ето и пълното изявление на ЕМКО:

Злоупотреби със служебно положение от страна на главния прокурор Иван Гешев 

В рамките на шумната кампания в последните дни на управлението на Б. Борисов по повод поредните разкрития за дейността на агенти на руските специални служби в България, представители на изпълнителната власт и на прокуратурата си позволиха редица неверни твърдения по отношение на ЕМКО и г-н Емилиян Гебрев. Повечето от тях бяха публично, документално опровергани от ЕМКО. В този контекст считаме, че е важно да се добави и следното:

В официално съобщение на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев от 21.02.2020 г., в което се съобщава за повдигането на задочни обвинения срещу руски граждани за опита за убийство срещу 3-ма български граждани през 2015 г. се твърди също, че разследващите са били „събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев“.
Тогава, още на същия ден в съобщение за медиите заявихме, че твърденията за „други опити“ са измислици.

Вече е фактически установено, че подобни твърдения наистина е имало и те са били разследвани от компетентните органи. Официалните заключения, които категорично отхвърлят тези твърдения излизат в специален доклад още на 20.02.2020 г., преди цитираното официално съобщение на прокуратурата на Иван Гешев. Остава без отговор въпросът защо главният прокурор е разпоредил публикуването на твърдения, за които му е било известно, че са неверни?

Още по-възмутителен е фактът, че в условията на рецидив, на 15.09.2020, прокуратурата отново публикува в официално свое съобщение същите доказани неистини.

Извършената от български и чуждестранни независими експерти проверка по случая документално е установила, че източник на въпросните твърдения на прокуратурата е единствено и само лицето Веселин Бушев, български гражданин. Съществува изобилна информация за връзките на Веселин Бушев с кръгове, свързвани с лицата Делян Пеевски, Бисер Лазов и други, за които има данни за причастност към „усвояване“ на активи на КТБ, възпрепятстване на строителството на газопровода ICGB с Гърция и пр. дейности.

Независимо от категоричното официално опровержение на гореспоменатите твърдения на Веселин Бушев, на среща неотдавна с журналисти, главният прокурор Иван Гешев, в официалното си качество е направил тези и други подобни лъжливи твърдения отново, при това в писмен вид. Тези действия на главния прокурор Иван Гешев представляват груба злоупотреба със служебно положение, а вероятно и нарушение на други разпоредби на Закона и на етични стандарти.

Погазването на законите от страна на най-висшия прокурор, който е назначен именно да ги брани от нарушения и посегателства е повод незабавно да му бъде поискана оставката. Ако няма доблестта да си я подаде сам.

Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието, в качеството му на Председател на Висшия съдебен съвет с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения.

Ползваме се от случая да напомним за неистините и измислиците, разпространявани от прокуратурата във връзка с оповестените от Иван Гешев взривове на територията на България в периода след 2011. Както сме заявявали и преди, опитите да бъде приписана на ЕМКО причастност към всички тези инциденти, както и гореспоменатите лъжи за „други покушения“ срещу г-н Емилиян Гебрев целят отклоняване на вниманието от истинските мотиви и факти зад терористичните действия на руската агентура в България. Отказът да се разследват истинските, очевидните мотиви и факти поражда обоснованите предположения, че прокуратурата съучаства в прикриването на истината. Надяваме се причините скоро да станат ясни за българската и международната общественост.

София, 19 май 2021 г.