Прогнозният брой избирателни секции в чужбина за предсрочния парламентарен вот на 11 юли е 502. Това става ясно от решение на ЦИК, в което са изброени държавите и броя места за гласуване във всяка една от тях - по градове - за предстоящите избори. База за изчисленията са местата, където е имало образувана секция и в нея са гласували поне 100 избиратели на български избори, проведени след 11.07.2016 г. 

Припомняме, че в краткия живот на 45-ото Народно събрание бяха направени промени в Изборния кодекс, с които отпадна ограничението в държави извън ЕС да има максимум 35 секции. Само ГЕРБ беше против това решение. На вота на 4 април броят на секциите извън България бе 465.

Така според новото решение на ЦИК във Великобритания, която вече е извън ЕС, ще има 86 секции за вота на 11 юли. Сънародниците ни само в Лондон ще имат възможност да гласуват на 17 места. Пунктове за вот ще има на още 39 места на Острова. 

Прогнозата на изборната администрация гласи, че в Германия ще бъдат разкрити 75 секции, три от тях - в Берлин, а останалите в общо 60 града.

В съседна Турция се очаква да има 39 изборни помещения, като най-много секции - по три, има на две места в Измир.

Българите в САЩ ще могат да гласуват на 37 места, като в посолството на страната ни във Вашингтон, в Атланта, Лас Вегас, Бостън секциите ще бъдат по две.

За всички секции ще трябва да се осигурят и машини, тъй като след промените в Изборния кодекс само машинно гласуване бе въведено и зад граница - ако на предходни избори в съответната секция са гласували поне 300 души или ако преди изборите на 11 юли има подадени минимум 300 заявления. Все още не е ясно каква час от секциите в чужбина ще отговорят на това условие. В по-малките секции вотът ще е с хартиени бюлетини. Подобни са правилата и на територията на България - само в пунктовете за гласуване с над 300 регистрирани гласоподаватели вотът ще е чрез устройства, на останалите места остава традиционната бюлетина. 

От утре - 20 май, ЦИК започва да приема и документи за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарния вот.