Колко машини за гласуване се намират на съхранение в МВР, предимно машини ли са това или куфари с резервни части и други компоненти и защо са попаднали там - ясен отговор на този въпрос ЦИК все още няма.

Това се разбра днес по време на заседанието на комисията. Решението - днес или най-късно утре членът на ЦИК Емил Войнов с помощ от колеги да изиска и систематизира наличната до момента информация, в това число и тази от предишния състав на комисията, и да се вземе решение какво да се прави с въпросната техника. 

Войнов днес представи писмо на вътрешния министър до ЦИК, получено на 18 май, според което в МВР се намират 89 машини, които не на транспортирани от склад, а са били пратени чрез куриерска фирма до областните координатори (по организацията на вота на 4 април - б.р.). Според данните на вътрешното министерство въпросните устройства "не са сертифицирани и не са използвани в изборния процес" на парламентарния вот преди месец и половина. МВР иска от ЦИК указания за реда за предаване на куфарите с машини, резервни части и т.н. - като предложението е те да бъдат върнати на доставчика на машините - "Сиела Норма". 

Първоначалното предложение бе ЦИК да вземе решение да върне куфарите с техника, като се изискат приемо-предавателни протоколи, в които фигурират и номерата на тези машини.

Заформи се обаче дискусия. И в нея се разбра, че ЦИК все така не е наясно какво и къде има в МВР. Допреди последното писмо от вътрешното министерство се знаеше, че става дума за 78 машини и куфари за резервни части, намиращи се в полицията. 

Зам.-председателката на ЦИК Росица Матева предложи преди наличностите да се върнат на "Сиела", "да уточним с МВР колко са машините и колко са резервните части". По думите й ЦИК трябва да знае в кои областни дирекции на МВР по колко устройства или резервни части се намират, защото 89 и 78, ако става дума за различни бройки, "са доста повече от това, което знаем до момента".

Ерхан Чаушев на свой ред настоя данни да се изискат отново и от "Сиела" - къде какво е пратено. В дискусията пък стана ясно, че има писмо от 16 април от ГД "Национална полиция", пратено до ЦИК и до бившата вицепремиерка Марияна Николова, която отговаряше за организацията на парламентарния вот в третия кабинет "Борисов". В това писмо става ясно, че куфарите, приети от СДВР и областните дирекции на полицията са 89 към посочената дата. Още по-рано - на 3 април 2021 г., е имало друго писмо - за приети 78 броя куфари с машини, като са посочени по области. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров пък си спомни, че в предишния състав на ЦИК от "Сиела Норма" първо са говорили за изпращане на машини, а после, че става дума за резервни части, а не за годни за употреба при гласуването устойства. И въпросната пратка била от по 3 куфара за всяка РИК, или 93 броя общо. Оказа се обаче, че прокуратурата в Кюстендил била постановила връщане на 3 куфара на доставчика - не се разбра защо. 

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова се намеси и настоя да се събере цялата налична информация в ЦИК - и от настоящия, и от предишния състав на комисията, както и да се поиска изясняване на всички обстоятелсва. Нови данни ще се искат и от МВР, и от "Сиела Норма", става ясно в дебатите. И едва след това ЦИК да отговори на МВР какво да прави с наличностите на техника, намираща се във ведомството. 

"Крайно време е да получим отговор от "Сиела" какво е предназначението на тази пратка по "Еконт" (куриерската компания, чрез която въпросните куфари с техника са пратени - б.р.)", настоя членът на ЦИК Красимир Ципов.

Росица Матева добави, че "на срещата на 13 май със "Сиела" зададохме въпроси и получихме отговор. Но няма информация за брой машини и части и трябва да има приемо-предавателни протоколи между МВР и РИК".

Явно развръзката по казуса с мистериозните машини, съхраняващи се в МВР, предстои най-късно утре, ако ЦИК се справи със събирането на данните.

По-рано днес кметът на Плевен Георг Спартански отново предупреди пред бТВ, че според него за големи секции - с регистрирани 800-1000 избиратели, трябва да има осигурени поне по 2 машини за гласуване. Обратното би създало невъзможност за гласуване в рамките на изборния ден, ако поне половината от тези избиратели решат да упражнят правото си на глас, казва той и пресмята, че при 400 избиратели и време за вот от средно 3 минути, ще са нужни 20 часа всеки от тях да гласува. А изборният ден е по-кратък. 

В ЦИК също тече дискусия за нуждата от осигуряване на допълнителни машини за предсрочния парламентарен вот на 11 юли - не само за секциите в чужбина с над 300 гласували на предходния вот или с над 300 подадени заявления за този, където също ще се гласува само с устройство след промените в Изборния кодекс. Но и за секциите в страната, ако се реши, че в големите такива може да има по повече от едно устройство. Предварителните разчети засега са, че ще са нужни около 8 млн. лв. за осигуряване на допълнителни машини.