Посланикът на Китай в Берлин е отменил насрочена за днес среща с германски депутати заради слушания в комисията по правата на човека в Бундестага за политиката на Пекин спрямо мюсюлманското уйгурско малцинство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Дипломатът У Кън е взел решението си, след като юристи и правозащитници изложиха в понеделник пред комисията становищата си за отношението на китайските власти към уйгурите в Синдзян.

Някои от експертите отказаха да окачествят действията на Пекин като геноцид съгласно международното право, а други изразиха мнения, че има признаци за престъпления срещу човечеството.

В писмо до председателя на комисията китайският дипломат определя слушанията като намеса във вътрешните работи на Китай. Те са „основани на изцяло неверни обвинения“, пише У Кън.

Според правозащитни групи стотици хиляди уйгури в Синцзян са вкарани в лагери за превъзпитание. Обвиненията към Китай варират от принудителен труд до изтезания. Пекин ги отхвърля и казва, че хората са настанени в центрове за обучение, отбелязва ДПА.