Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей и португалският външен министър Аутущу Сантуш Силва ще бъдат утре на посещение в България и Република Северна Македония (РСМ).

Новината бе съобщена от централата на Европейската комисия в Брюксел.

Двамата ще обсъждат с властите в двете страни теми, свързани с разширяването на ЕС, се казва в съобщението.

Очевидно, става дума за ветото, наложено от България на започването на преговори са членство с РСМ, довериха за Клуб Z източници от Брюксел. Неслучайно идват двама пратеници – на Комисията и на Съвета на ЕС, който в момента се оглавява от Португалия. В Брюксел преобладават настроенията междуправителствената конференция със Скопие да започне преди края на португалското председателство, което приключва на 30 юни.

Посещението на Вархей и Сантуш Силва започва от София. Те ще разговарят с президента Румен Радев, както и с премиера Стефан Янев и външния министър Светлан Стоев.

Централна тема на разговорите им ще бъде постигането на компромис, за да бъде свикана междуправителствена конференция, поставяща началото на преговорите с РСМ за членство в ЕС, каза за Клуб Z говорител на португалското председателство. България блокира свикването й миналия декември, посочвайки, че Скопие не спазва двустранния договор за приятелство и добросъседство.Следобед двамата висши представители ще бъдат в Скопие за среща с държавния глава Стево Пендаровски, министър-председателя Зоран Заев, вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и дипломат номер 1 Буяр Османи. 

Дипломат, запознат с въпроса и говорещ под условие за анонимност, каза пред Клуб Z, че не очаква поредният натиск да постигне резултат. Говорителят на португалското председателство пък изрично се възпротиви на думата "натиск".

Решението за междуправителствената конференция изисква единодушие на 27-те държави членки и трябва да бъде взето на съвет на министрите по европейските въпроси на ЕС през юни.

В Скопие са притеснени, защото знаят, че ако тогава не постигнат пробив, "изпускат влака". Германия, на чиято подкрепа, разчитат влиза в предизборен период и се насочва към по-актуални приоритети от Западните Балкани. 

По думите на дипломата началото на преговори с РСМ не е приоритет и на португалското председателство, което, разбира се, няма нищо против да "отбележи точка", като помогне да бъде разрешен още един спорен въпрос в ЕС.

Любопитна подробност е, че в организирането на посещението е било заобиколено българското  постоянно представителство в ЕС, казаха пред Клуб Z  информирани източници. Според тях причина за това е твърдата и и принципна позиция на българския постоянен представител в ЕС Димитър Цанчев.

Междувременно Външно министерство съобщи, че по по разпореждане на служебния министър на външните работи Светлан Стоев, днес в министерството е бил извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац, която е била приета от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси.

Поводът за срещата е било изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, в което той е отправил остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

"Пред посланик Огняновац генералният директор определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани. - пише в съобщението на МВнР. - Бе подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, вкл. на принципа на добросъседство".

„България остава отворена за открит и прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да възстанови доверието между двете държави и да активизира двустранното сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес. Това послание на българската страна предаде посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, която се състоя на 20 май 2021 година“, се казва днес в друго съобщение на Министерството на външните работи.

В разговора е била потвърдена българската национална позиция, че поддържането на добросъседски отношения и получаването в рамките на процеса на разширяване на необходимите гаранции за изпълнение на Договора между двете страни от 2017 г. остават основен приоритет за България.

Османи е приветствал "прагматичния подход на служебното правителство на България за връщане на доверието между двете държави и заяви, че очаква скорошна среща с българския външен министър Светлан Стоев". 

„Двамата събеседници приветстваха предстоящото съвместно  пътуване на държавните глави на България и Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски, които ще отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим", се казва още в съобщението.