Прокуратурата днес разпита бизнесмена и съсобственик на „Градус“ Иван Ангелов, но за кюлчетата от прословутите снимки с премиера Бойко Борисов не е ставало въпрос. Последното стана ясно от изявление на адвоката му Менко Менков.

Както Клуб Z вече писа, държавното обвинение прояви инициативност и обяви, че е образувало цели 22 проверки по теми, излезли на дневен ред от т.нар. парламентарна комисия по ревизията на предишното управление.

Сред най-атрактивните бяха изявленията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски, като включително там се говореше, че Иван-Пилето (наричан на други места Градуса) ръководи земеделието и животновъдството, има контрол над БАБХ и е източинк на някои от подаръците за премиера Бойко Борисов.

Освен това твърдеше, че спекулативно са вдигнати цените на компанията „Градус“ на борсата, а после пенсионни фондове са си купили акции на Ангелов на завишените цени. 

Прокуратурата преди дни разпита Илчовски, който крещя на журналистите „разкарайте се“, и изобщо се държа грубо.

Днес почти три часа Ангелов отговаря на въпроси по повод твърденията на Илчовски, като накрая дори предложи двамата да се явят на детектор на лъжата.

Адвокат Менко Менков припомни, че това не е процесуален способ, но по думите му означава, че Ангелов казва истината.

Прокурорът не е казал дали е съгласен.

Ангелов оставил в прокуратурата и документи във връзка с търговия със зърнени култури. Той посочи, че за него е загадка това, което се случва, и не може да си го обясни  - 99 процента от казаното от Илчовски не било вярно.

Бизнесменът се отрече пред медиите и от думите си в парламента, че бившият премиер Бойко Борисов му е съдействал пред ветеринарните служби в Турция по повод износ на яйца.

Не, не - това е фактическа грешка“, каза той и добави, че може би е имал предвид участието му в бизнес делегации в чужбина с политици от различни политически сили.

Преди разпита той се отрече и от твърдението, че е продал на печалба фурми, изпратени от Обединените арабски емирства по повод дарение на хранителни продукти.

Той разказа още, че е голям данъкоплатец и християнин, че с неговия бизнес прави множество дарения, като е платил и над 40 млн. лв. налози за последните десет години.