Участник в сагата с терасата на бившия вече председател на антикорупционната комсия Пламен Георгиев е оглавил строителния контрол. Арх. Влади Калинов, който през 2019 г. загуби работата си като директор на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община, заради акт, с който на практика се узаконяваха спортни пристройки на терасата на Георгиев, е новият началник на ДНСК. 

За тази рокада в дирекцията, която е под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, не бе съобщено. Преди няколко дни стана ясно само, че арх. Иван Несторов, който оглавяваше ДНСК в мандата на кабинета „Борисов“, е поискал да бъде освободен от поста и преназначен на по-ниска позиция. Така на сайта на Дирекция за национален строителен контрол се появи информация за новия директор - арх. Влади Калинов.

Това назначение вече предизвиква брожения в социалните мрежи - именно заради наречения тогава от медиите „Терасагейт“ и ролята на Калинов в процеса.

„Терасагейт“ бе миниразклонение на големия „Апартаментгейт“, като тогава стана ясно, че председателят на КПКОНПИ е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Георгиев опровергаваше твърдението - било обща площ. Но започна проверка за законността на навеса.

През април „Контрол по строителството“ на столичния район „Слатина“ установи, че има проблем с терасата с барбекю на Пламен Георгиев и издаде акт за събаряне на няколко надстройки. Причината е, че строежът е бил извършен без издадени строителни книжа, а покривната му конструкция е изградена над определената с кота „било“ по виза максимална височина.

Председателят на КПКОНПИ обжалва акта. Заповед на Влади Калинов обаче тогава даде възможност постройките да останат. Мотивът: след въвеждането на сградата в експлоатация през 2007 г. нищо ново не е строено (Георгиев бе купил жилището в този му вид - б.р.). „Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило“, заяви тогава директорът на общинския строителен контрол пред бТВ.

Той призна, че няма строителни книжа, но посочи, че все пак е „възможно, когато е допустимо“ обектите да се водят законни, допълвайки, че тези на терасата можело да бъдат разглеждани и като беседка, за каквато строителни разрешителни не трябвало да се издават. 

В крайна сметка заради скандала Калинов депозира оставката си пред столичния кмет Йорданка Фандъкова и тя бе приета. Пламен Георгиев все пак трябваше да събори обектите на терасата си - но след като премиерът тогава Бойко Борисов изрично поиска това от него. И после правителството го прати във Валенсия - като консул.