С редовен полет от Дубай в България малко след 15 ч. пристигна Георги Попов. Той бе поет още на летището от органи на ГД „Охрана“, тъй като срещу него има издадена заповед за арест по искане на българската прокуратура.

Илюстрация Стопкадър

 

Георги Попов, вицепрезидент на „Нове холдинг“, е сочен за „дясна ръка“ на Васил Божков и пребиваваше с него зад граница от първите дни на мащабната прокурорска офанзива срещу Божков и фирмите му - в началото на 2020 г. 

Макар че срещу никой от групата дело все още не е тръгнало, той вероятно ще е съобвиняем като участник в „първата“ ОПГ, която държавното обвинение приписва на Божков - за неплащане на такси, за принуда над държавни служители, подкупи и пр.

Разрази се спор около „статута“ на Попов, след като вчера Васил Божков написа във фейсбук, че той си идва доброволно. Прокуратурата пък посочи, че той е обект на стандартна екстрадиция. 

Всъщност в публикуван от Божков документ се твърди, че Попов не се е възползвал от правото си да атакува екстрадиционното производство в съда в ОАЕ и така то е станало факт - на практика донякъде с неговото доброволно съдействие.