Наско Сираков е поискал мажоритарния пакет акции на "Левски" от бизнесмена Георги Попов в телефонен разговор между двамата. Препоръката на Попов, който номинално притежаваше 86,6 процента от клуба, преди да ги джироса на Бойко Борисов, е - легендата да ги придобие от премиера.

Това заяви вицепрезидентът на "Нове холдинг" по бТВ тази сутрин. Той се е включил сам в предаването.

Георги Попов, който придружава Васил Божков в Дубай, отказа да отговори на въпроса дали Божков "е върнал акциите на човека, от когото ги е взел" в началото на 2019 г., както самият той заяви пред Антон Хекимян наскоро.

Все пак Попов заяви, че е придобил собствеността на "сините" от "хора, приближени до определени кръгове". На уточняващ въпрос на водещата кои са тези хора, той отговори да се погледнат джирата. Но няколко пъти насочи въпроса към Васил Божков, уточнявайки, че не може да говори от негово име. Не знае какво шефът му е имал предвид.

Според Попов джиросването на акциите на Борисов е било "прагматичен акт". Той не се чувствал като човек, участвал в унизяването на "Левски" с разнасянето на документите из цяла София в сряда.

"Не искаме клубът да стига до фалит", декларира няколко пъти Георги Попов.

Вчера ветерани на "Левски" адресираха открито писмо до Васил Божков и Георги Попов, в което казват следното:

"Ние също сме антики като вашите любими, скъпоценни предмети от колекцията Ви и носим историята в нас, но за разлика от тях ние имаме чувства и емоции. Те ни държат живи и ни дават сили да вярваме в доброто, а то е само едно: Да върнете акциите на любимия ни „син“ отбор в нашите сигурни ръце. Това е гарант за вечното съществуване на славния „ЛЕВСКИ“.

Благодарим за правилния избор!

Послепис

Ценители като Вас на красотата и изкуството не може с лека ръка да унищожат такава реликва като „ЛЕВСКИ“ и да го захвърлят в неизвестна посока с лекота и съзнание, че това е пагубно за най-голямото спортно богатство на България."

Георги Попов заяви, че знае за това писмо.

"От Борисов нищо не се иска. Той може в момента или да откаже акциите, но трябва да стане в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг, обясни тезата си вицепрезидентът в холдинга на Васил Божков. - Нашето искрено желание е да бъдат прехвърлени на тези, които милеят за клуба. Но нека той да реши. Това е негово право. Вчера получихме писмо от легендите на "Левски". Моята единствена молба е това писмо да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас."

"Проведох личен разговор по телефона с господин Наско Сираков, който изяви желание в общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от господин Борисов. И със съдействието на Павел Колев да продължат в борбата за спасяване на любимия ни клуб. Благодаря на феновете за всичките им усилия и за това, което правят в този тежък момент за клуба", допълни Попов.

През цялото време на интервюто бизнесменът насочваше вниманието към Бойко Борисов. Включването на Георги Попов беше изненадващо. Макар и водещ се притежател на акциите на "сините", той е имал само три медийни изяви за година и половина - на общото събрание през март 2019-а, в началото на настоящата, когато с Божков се срещаха със запалянковците, и сега.

"Не мога да го съветвам (Бойко Борисов, бел. ред.). Казвам каква е юридическата страна на въпроса. Апелирам към него да запази клуба, предавайки акциите на ветераните или на когото той пожелае. Да си измия ръцете е абсолютно абсурдно твърдение. Не бягам от съдбата на "Левски". Искам "Левски" да живее, а ние нямаме възможност в момента, след неправомерните действия, които бяха предприети срещу нас.

Как да издържаме клуба при блокирани сметки, при издадени незаконно актове и блокирани имущества, с незаконно издадени постановления на НАП на базата на указания на прокуратурата? Това е един законен кръг, в който НАП се позовава на прокуратурата, прокуратурата се позовава на НАП, а всъщност няма нито едно законно обвинение срещу нас?", каза Попов.

По повод политизирането на ситуацията около "Левски", той отговори така:

"Да се върнем до януари месец - при срещата на господин Борисов с феновете. При всички последвали изявления, че трябва да бъде сменена собствеността, че трябва да бъдат предприети едни или други акции, за да може държавата, в лицето на Спортния тотализатор, да подпомага футболния клуб. Ако това не е политизиране на въпроса, значи аз наистина не разбирам. Нашата позиция е съвсем друга - трябва най-накрая всичко това да се изчисти и държавата да не се меси в работата на частни дружества. Мен ме интересува бъдещето на "Левски".

През март миналата година застанах с лицето си пред цялата левскарска общност, за да бъдем хората, които ще вложат всичките си усилия за изваждането на "Левски" от дъното, на което той беше стигнал с всички тези натрупани дългове. Клубът имаше 32 млн. лева задължения, включително към НАП  и държавните институции."

Защо не са дадени акциите на човека, който ги поиска - Тити Папазов? Не беше ли и той унизен? Защо Божков и Попов не прехвърлят акциите на клуба?

"Просто ще се загуби много време в пътуване на акциите нагоре-надолу. За това най-простото решение, ако искаме всички да спасим клуба, е да се спази законът и той да джироса акциите на когото прецени. Феновете, с които съм се срещал многократно, са били винаги разединени.

Никой от тях не е упълномощил господин Папазов да получи акциите, а от друга страна нямаше как да ги върнем в клуба, тъй като клубът не може да бъде собственик сам на себе си. За това съвсем логично е, за да може да се спаси този клуб, който е една история жива, да бъдат предприети прагматични действия и това беше единственото прагматично действие", завърши Георги Попов.

Междувременно "Левски" стартира поредна дарителска кампания. Нейната цел е до 24 май да бъдат събрани 1,5 милиона лева, с които клубът "да се закрепи в тази нечовешка ситуация", както се казва в официалното съобщение.

24 май е рождената дата на "Левски". В продажба се пускат виртуални билети на стойност 10 лева, както и ВИП - за 106 лв. 

"Стотинката ще бъде сцепена на сто, всеки лев ще се похарчи с най-голяма отговорност, за да оцелее „Левски“ до предстоящото Общо събрание на акционерите. Доказали сме, че можем да се мобилизираме и няма друг начин, по който можем с гордо вдигната глава да преминем през това изпитание!

Целта е да съберем тези средства до 24 май, нека да опитаме. В продажба от днес се пускат виртуални билети за рождения ни ден под надслов „106 години Любов“. Веднъж вече напълнихме стадиона за мач без публика. На 24 май ще може да изкупим стадиона няколко пъти! Няма ограничение, както няма граници и любовта към „Левски“, се казва в съобщението.