Президентът Румен Радев направи изявление, в което категорично отрече да има връзка между изгонените за шпионаж руски дипломати и отстраняването на ръководителите на службите. Държавният глава попита реторично къде са били тези служби и ръководителите им в ключови моменти от последните години.

"Те допуснаха не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски до класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби?! Защо беше тяхното мълчание за три милиарда лева, похарчени от тяхното правителство, от нашите пари за "Турски поток",  които никога, повярвайте ми, няма да си върнем?! Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интерконектора с Гърция и сега нямаме никаква реална диверсификация?! А когато към тях постъпваше информация за 60 милиона изтеглени кеш от Васил Божков?! Къде?!", пита Радев, цитиран пред БНР. 

И още - президентът заяви, че може още дълго да говори какво не са направили българските служби през последните години. Например, пита той, защо са останали глухи за "шкафчетата, за записите, за 700 милиона за хазарта?!"

"Още веднъж казвам, към тези служби постъпва информация от банките, и банките го потвърдиха, за 60 милиона, изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на тях! Къде бяха службите?", допълни президентът.

Що се отнася до другия голям скандал, който тресе страната - този за евентуалното подслушване на опозиционни политици, то Радев заяви категорично, че всеки сигнал трябва да бъде проверен. Но и изрази съмнение, че това ще доведе до резултати, защото: 

"Проблемът е, че същите хора, които са организирани и провеждали подслушванията, сега, по закон, трябва да проверяват сами себе си". 

Той отговори и на друго обвинение - че служебният кабинет работи като предизборен щаб на президента, Радев коментира: 

"Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци"