Китайската компания Xiaomi успя да се измъкне от черния списък на САЩ, в който бе дефинирана като „китайска комунистическа военна компания“.

Заедно с други технологични фирми в Поднебесната империя Xiaomi бе таргетирана от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и добавена в правителствения черен списък, което можеше да доведе до сериозни санкции. А именно - всички продукти на компанията нямаше да могат да се ползват от американските институции.

През февруари Xiaomi оспори решението и съдът наложи временно възпиране на влизането в сила на санкциите. А сега реши, че те са напълно неадекватни.

„Компанията е благодарна за доверието и подкрепата на своите глобални потребители, партньори, работници и акционери. Компанията подчертава, че е отворена, прозрачна, публично търгувана, независимо създадена и управлявана корпорация. Компанията ще продължава да осигурява консуматорска електроника и услуги на потребителите и неуморно да създава страхотни продукти с честни цени, така че всеки по света да се наслаждава на по-добър живот чрез иновативни технологии“, написаха от Xiaomi по повод решението.

Други китайски компании като Huawei и ZTE нямат този късмет и все още са в черните списъци на САЩ.