Китайската компания Xiaomi е съвсем близо до това да настигне Apple по продажба на смартфони, показват данните на анализаторите от IDC.

За втората четвърт на 2019 г. американската компания е продала 33,8 милиона iPhone-а и заема отново трето място сред най-популярните марки. Веднага след това са Xiaomi с 32,3 млн. продадени бройки.

От китайската компания са изключително доволни от успеха и вчера изпълнителният директор Леи Джун заяви, че ще се борят за третото място до края на годината.

Xiaomi не се изкачи толкова мълниеносно до върха, колкото Huawei, които изместиха Apple още миналата година. Но постоянството в създаването на разнообразни модели бюджетни, но мощни устройства постигна своя успех.

След удобно наместване на пазара, сега компанията си позволява и експерименти - като концептуалния Mi Mix Alpha, представен вчера. Смартфонът е с "безкраен" екран, увиващ се около целия корпус. Според компанията разработката му е отнела 2 години, 70 милиона в изследвания и разработка, и труда на около 1000 инженери.

Според данните на IDC ситуацията на световния пазар се запазва - Samsung са първи, Huawei - втори, Apple и Xiaomi са рамо до рамо на трето и четвърто място, а пети са други китайци - Oppo.