Проблемът с детските градини трябва да бъде решен „тези дни“, защото "за радост София се увеличава с по 4000-5000 деца на година, което означава, че трябва всяка година да се строят минимум по 15-20 детски градини. 

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо излъчване във фейсбук. И отбеляза:

„Като станах кмет, бяха реституирани, продадени, унищожени над 45 детски градини в София, и то само в центъра. И това наследниците на една партия в момента експлоатират, което те направиха“.

Припомняме, че на тазгодишното класиране за ясли и детски градини в столицата над 10 000 деца останаха без място.

„Стотици детски градини сме построили ние от ГЕРБ и още сме построили, и се гордеем с това, и още ще построим“, заяви доскорошният премиер.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова редовно изтъква, че нейната администрация е построила 100 детски градини, но повечето от тях са допълнителни постройки във вече съществуващи сгради - които нямат толкова места, колкото напълно ново здание. В добавка всяка година започнати проекти за детски градини се отлагат за следващата поради различни проблеми на строежа. Фандъкова обвинява за това районните кметове на опозицията (включително за проекти отпреди тяхното избиране на изборите в края на 2019-а - б.р.), а за липсата на места - родителите, които са настоявали за по-малки групи в градините.

Борисов отбеляза още, че „ЗУТ-а (Закон за устройство на територията - б.р.) трябва много внимателно да се направи, като даваш разрешение за един строителен комплекс, трябва общината да изисква там да има поне 1-2 детски градини“, въпреки че това не е било практика на ГЕРБ в последното десетилетие.

Той представи и шефовете на националния щаб и софийския щаб на ГЕРБ за предстоящата предизборна кампания - зам.-председателите на партията Томислав Дончев и Даниел Митов съответно. Последният ще е водач на листата на ГЕРБ в центъра на София за вота на 11 юли.  Дончев отбеляза:

„Няма да изневеряваме на себе си, ще водим откровена, честна кампания, максимално близо до хората. Няма да правим опити да им залъгваме сетивата с обещания, които по никакъв начин не могат да бъдат изпълнени. Ще се движим максимално близо до реализма и политическата прагматика. Тази вълна от популизъм, която се задава, мисля че имаме шанс да сме уникални и различни и по никакъв начин да не се изкушим от нея.“

Борисов говори и с представители от младежкото ГЕРБ, за които отбеляза:

„Благодарен съм на младежите от ГЕРБ, които ме направиха оптимист за партията. Не съм очаквал, че имаме толкова силна подрастваща смяна от толкова грамотни, умни, красиви, отговорни млади хора“.