Въпреки многократните заявки на правителството на Бойко Борисов, че газовата връзка между България и Гърция ще бъде готова - последно - до края на тази година, вече официално е ясно, че това няма да стане. Днес по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране нейният председател Иван Иванов обяви, че най-ранният срок за въвеждане на тръбата в експлоатация ще бъде юни на 2022 г. 

Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията ICGB за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора „Комотини - Ст. Загора“ за 30 юни 2022 г. Фактически това е обозримият период, през който ще трябва да бъде използвана връзката НеаМисембрия - Сидерокастро - Кулата за алтернативни доставки. А това, че те са абсолютно необходими за България, това е, защото чрез тях, в микса, може да се влияе по положителен за потребителите начин относно цената на природния газ", обяви Иванов. 

Това означава, че единственият енергиен проект, който гарантира диверсификация на доставките на природен газ до България, ще бъде допълнително забавен и така общото време за неговото строителство ще достигне до почти 12 години. За сравнение - т.нар. от Борисов „Балкански поток“, който за останалия свят си е „Турски поток“, беше изграден за около година и половина. 

Гръцката връзка гарантира, че България ще може да получава газ от Азербейджан - количества, които вече са договорени, но и от много други места, различни от Русия. 

Припомняме, че при управленията на Борисов многократно досега се отлагат сроковете за строеж и въвеждането в експлоатация на връзката, като последно в края на януари на тази година, когато още бе премиер, той обеща, че през тази година интерконекторът ще е факт. Предишните разчети пък показваха старт на трансфера на газ още през 2018 г. 

Преди две седмици Иван Иванов обясни пред парламента, че тръбата няма да бъде готова в срок. Още тогава стана ясно, че най-оптимистичният вариант е да се говори за 2022 г. Информацията бе потвърдена и от енергийния експерт на ГЕРБ Делян Добрев. Сега обаче всичко е официално.