Човек ми предостави документ с всички атрибути от ДАНС, в който имаше анализи на мои медийни участия в bTV, БНТ и „Неделя 150“.

Това заяви в „Тази сутрин“ бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев. Той подчерта, че се е опитал да се свърже с бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, „но той беше много зает“. Бившият министър обвини Георгиев, че е изпълнявал поръчки на Бойко Борисов.

Ноев уточни, че ясно помни атрибути от документа, включително името на агента, водил мониторинга. Той отбеляза, че в него са били записани и фалшиви неща. Въпреки многократни въпроси на журналистите от bTV Ноев отказа да даде повече подробности за човека, който го е осведомил за документа. Бившият министър заяви, че ще обсъжда казуса с новия председател на ДАНС - Пламен Тончев.

„Тази служба е до такава степен пробита и до такава степен се преследват интересите на дълбоката държава, че там не е възможна реформа. ДАНС  трябва да бъде преучредена и хората преназначени. Вероятно 30-40 процента от състава не бива да влиза в новата служба“, заяви Ноев.

Той добави, че в миналото е бил предупреждаван от представители на правителството на Борисов - Цацаров им казвал да не говорят с Ноев по телефона, тъй като е подслушван.

„От 20 години аз съм общественик. Защо ме разследва ДАНС? Представяте ли си какво правят на действащи политици?“, попита Ноев.

Бившият министър посочи, че няма гаранция, че новите лица в политиката и на ръководните постове в службите ще доведат до „рестарт“. Но добави, че се надява в новия парламент да има мнозинство на силите, които се борят за контрол над специалните служби.

„Тогава ще знаем дали ни подслушват, следят и в чий интерес се прави това“, отсече той, като преди това заяви, че липсата на опит на новия шеф на ДАНС не е от такова значение, ако той е „честен и почтен“.

Ноев обърна внимание и на частните структури, занимаващи се с подслушване в България.

„Хората са подслушвани и от частни структури. Има частни структури с подслушвателни способности в България. Те работят за дълбоката държава. Важното е в каква държава живеем - кой защитава нашите права?“

Той определи Бойко Борисов за „най-големия проводник на руските интереси в България“, като даде за пример изграждането на „Турски поток“. Ноев посочи, че в конфликта между Русия и Чехия НАТО и ЕС не са подкрепили България.

„Има опит за установяване на държавността. Службите бяха овладени от дълбоката държава. Дълбоката държава прикриваше действията на агентите в България“, заяви той и добави, че българските служби правят всичко възможно, за да прикрият разследването на отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев с „Новичок“.