Съветът на ЕС даде днес окончателно зелена светлина за приемането на кохезионния пакет в размер на 330 милиарда евро за периода 2021-2027 г.

Пакетът представлява система от регламенти за управление на структурните и инвестиционните фондове. Те са за 330 милиарда евро по цени от 2018 г., или близо една трета от бюджета на ЕС.

Фондовете ще финансират регионалните и местните проекти, насочени към намаляване на икономическото и социалното неравенство между страните членки на ЕС и регионите и ускоряване на устойчивото възстановяване от пандемията чрез инвестиции в зелени и цифрови приоритети.

Приетият пакет следва приетата кохезионна политика на многогодишни инвестиции, като повечето средства отиват за по-слабо развитите страни и региони. Целта е постигането на социално, икономическо и териториално сближаване в целия Съюз.

Същевременно пакетът опростява правилата и отразява новите приоритети на ЕС в засилването на иновациите и цифровизацията, преминаването към икономика с нулеви въглеродни емисии, подобряване на свързаността със стратегическите транспортни и цифрови мрежи, както и фокусиране върху социалното включване.

Близо 30 на сто от структурните фондове ще подпомогнат декарбонизацията на икономиката. Всеки вид инвестиционна дейност ще има специфичен климатичен коефициент. Проектите трябва да спазват принципа за ненанасяне на значителни вреди съгласно екологичните цели на ЕС.

Кохезионният пакет се състои от всеобхватно законодателство, утановяващо регламентите за 8 фонда, съвместно управлявани от страните членки и Европейската комисия.

Главните фхондове на кохезионната политика са следните:

Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР)

200 милиарда евро за регионално финансиране с подкрепа за определени региони и сфери, със специален фокус върху градовете и устойчивото градско развитие, подкрепа на конкурентоспособността и създаване на работни места в малки и средни предприятия (МСП). Финансираната от ЕФРР програма „Интеррег“ ще изразходва 8 милиарда евро за трансгранични проекти в помощ на развиването на пълния икономически потенциал на граничните райони.

Кохезионен фонд

42,5 милиарда евро за страните членки, чито брутен национален доход (БНД) на глава от населението е под 90 на сто от средния в ЕС. Парите са за подкрепа на трансевропейските транспортни мрежи, както и за енергийни и транспортни проекти с благотворно влияние върху околната среда.

Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+)

88 милиарда евро в подкрепа на създаването на работни места, образованието и обучението, както и на социалното включване

Предстои одобрените от Съвета на първо четене позиции за регламентите да бъдат утвърдени от Европейския парламент. Очаква се това да стане на пленарна сесия до края на юни. След това те трябва да бъдат публикувани в Официаленв вестник на ЕС. Ден след публикуването регламентите ще влязат в сила.