Делото, известно като „Големият Октопод“, окончателно бе прекратено в петък от Специализирания наказателен съд. Четири години след акцията срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Николай Велков и Големия и Малкия Дамбо (братята Пламен и Йордан Стоянови), прокуратурата не успя да внесе в съда обвинителен акт.

След шумната операция от 10 февруари 2010 г., рекламирана като една от „ювелирните“ за министър Цветан Цветанов, беше оповестено, че групата се е занимавала с рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източвала е „Кремиковци“ АД и т.н.
Запознати припомниха пред Клуб Z любопитната подробност, че в онази февруарска утрин  Алексей Петров беше единственият обвиняем в историята, който посрещна т. нар. група за проникване и задържане облечен, сякаш готов за път. Това се вижда много ясно от видеоархива на МВР. Ударното полицейско звено винаги прониква в ранни зори, когато обектът на акцията спи, т.е. - бившата барета ги е очаквала. МВР фолклорът дори твърди, че се наложило маскираните да го връщат няколко пъти "на бис" по стълбите на дома му, докато се получат добре кадрите на оператора на МВР-пресцентъра.
Сегашното решение за прекратяване на съдия Биляна Вранчева е окончателно и не подлежи на обжалване.
Пламен и Йордан Стоянови заведоха дело в Страсбург още през 2010 г.

Сагата „Октопод“ се нарежда в богатата колекция от „греди“ на бившия вицепремиер и МВР-шеф Цветан Цветанов.

Да припомним операция „Медузи“ срещу варненския шеф на Общинския съвет Борислав Гуцанов, която завърши с присъда от 44 000 евро в полза на... „лошия“. Гуцанов, който беше задържан брутално пред децата му през 2010 г., осъди държавата в Страсбург, след като изобщо не беше съден.
Пак от Европейския съд за правата на човека чака обезщетение бившият военен министър Николай Цонев. Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на Финансовото министерство Тенчо Попов бяха арестувани за корупционна схема през април 2010 г. Акцията си няма име, но пък ще се запомни с това как водещият прокурор Роман Василев наричаше ексминистъра „абсолютен престъпник“ и го постави на колене. Цонев, Сантиров и Попов бяха напълно оправдани до ниво Софийски градски съд, а сега делото тече в Апелативен съд. Подсъдимите са убедени, че ще ги признаят за невинни и на трета инстанция, а след това ще си търсят правата в Страсбург.
Прокуратуратурата и специализираната дирекция на МВР, която отговаря за техническите операции - СДОТО, вече бяха осъдени на първа инстанция заради СРС-та по делото, съобщи през лятото на 2013 г. сайтът „Съдебни репортажи“. Двете институции солидарно трябва да платят обезщетение от 1500 лв. на Васил Василев, адвокат на бившия военен минисър, заради запис от телефонен разговор между него и клиента му.

С гръм се провали самосиндикалната акция на Цветанов, при която той нерегламентирано извади на показ СРС-та срещу медици от Горна Оряховица, като ги нарече убийци от парламентарната трибуна. Скандалът беше от 2010 г., не се доказа никаква вина на гинеколозите, а този път срещу изцепките на МВР шефа застана дори Българският лекарски съюз, който съобщи, че ще води дело в Страсбург.

В рамките на прословутата акция „Захар“ от 2012 г. бяха щурмувани офиси на „Литекс комерс“, дни след като Бойко Борисов посети завода на Гриша Ганчев в Ловеч. „Според съда няма доказателства за вината на Гриша Ганчев като ръководител на престъпна група за източване на ДДС четири месеца след началото на разследването. Същото се отнася за сина му Данаил и останалите, свързани с „Литекс“, написа в. „168 часа“ още през септември същата година.