Министерството на отбраната се извинява за инцидента, при който съюзнически военнослужещи са нахлули в старото летище Чешнегирово при военно учение на съюзническите сили на НАТО на 11 май. Започва проверка, а резултатите от нея ще бъдат обявени до 3 дни. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг.

За случката, която министърът нарече "неприятно недоразумение", се разбра вчера, след като собственикът на цеха край Пловдив, помещаващ се в Чешнегирово, се свърза с медиите. Появи се и клип от въпросния "десант" и "обезвреждане" на помещения по време на учението от американски войници. Вижда се, че на място има цивилни служители на въпросния цех.

Фирмата, която е наела помещенията и чиито цивилни служители са били засегнали, ще бъде обезщетена, ако има нанесени материални щети, стана ясно още от думите на Панайотов. 

"Очевидно има военнослужещи и отговорни лица, което ще трябва да понесат отговорност", каза още той, но повече детайли ще има, когато проверката приключи. 

При "нахлуването" няма физически пострадали хора. Попитан защо за инцидент, случил се на 11 май, се разбира чак в края на месеца, при това през медиите, министърът отговори:

"Не е имало информация, защото не е имало доклад, не е докладвано на "Военна полиция", съответно на ръководството на Министерството на отбраната". 

(11 май е денят, в който сутринта президентът Румен Радев обяви имената на министрите в служебното правителство, което официално бе назначено  ден по-късно и с това официално приключи мандата на кабинета "Борисов 3", в който министър на отбраната бе Красимир Каракачанов - б.р.)

Панайотов бе категоричен, че самият той е разбрал за случая, когато за него научават и медиите.

"Прикриване на информация няма, когато сте разбрали вие, тогава съм разбрал и аз. В близките най-много 3 дни ще има повече информация. Това е едно недоразумение, пресилено е да се нарича инцидент случка, при която никой не е наранен, не е имало никакво насилие, военнослужещите не са били въоръжени, има неприятно недоразумение", повтори той.

Посолството на САЩ: Задълбочено разследваме причините за грешката

В официално съобщение по случая от посолството на САЩ в България обявиха, че провеждат "задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка (при военните учения - б.р.) и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще."

Ето и цялата позиция на дипломатическата мисия на Вашингтон в София:

Вчера, 28 май 2021 г, Посолството на САЩ получи информация за инцидент, станал по време на военно учение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното учение „SWIFTRESPONSE 21", проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово.  

По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия. 

Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще.

Служебният министът на отбраната съобщи още, че от следващата седмица започва с медийните си участия и ще представи резултатите от проверката освен за недоразумението в Чешнегирово, и са текущото състояние на въоръжените сили, заварено след предишното управление.