Световната номер 2 в тениса Наоми Осака обяви, че се оттегля от "Ролан Гарос" преди втория си мач.

23-годишната японка обяви преди турнира, че няма да се явява на пресконференции след мачовете, за което е готова да понесе глоби. Тя мотивира решението си със стрес, на какъвто е подложена от медиите непосредствено след двубой.

Не отиде на брифинг след победата си в първия ден и беше глобена с 15 хиляди долара от организаторите. Последва и предупреждение от Големия шлем, че рискува да бъде извадена от турнира, ако не преразгледа решението си.

В съобщението за напускането на Откритото първенство на Франция, Осака посочва, че "страда от дълги пристъпи на депресия", откакто е спечелила първата си "мейджър" титла през 2018 г.

Тя добавя, че не е искала да създава проблеми и се извинява на добрите журналисти, които винаги са били мили с нея. Ще си вземе почивка от тениса "за известно време" и когато прецени, че е готова да се върне на корта, иска да работи с шефовете на тура за подобряване на условията за играчите, медиите и феновете.

Наоми Осака признава, че е интровертна личност и често е със слушалки по време на турнири, което й помагало да се бори с изолацията си. Освен това не обичала да говори публично. Изпитвала дискомфорт преди да се появи на брифингите. Така целият стрес й причинявал огромни проблеми.

Тенисистката получи подкрепа от величия в спорта, като Мартина Навратилова и Били Джийн Кинг, а също така от по-млади състезателки като Коко Гоф.

Думи на емпатия й отправят и звезди от други спортове.