Китайската компания Xiaomi би собствения си рекорд и демонстрира във видео в социалните мрежи пълно зареждане на смартфон от 0 до 100% за 8 минути.

Новата серия зареждачки на компанията се казват HyperCharge и според компанията бият всички рекорди за бързо зареждане досега - включително техните собствени.

Тестът е направен със специален вариант на техния флагман Mi 11 Pro с 4000 mAh батерия - стандартен размер за повечето смартфони. За 44 секунди батерията се пълни на 10%, за три минути - до 50%. Зарядното е 200W - 10 пъти повече от стандартното, което идваше с iPhone (когато Apple осигуряваха такова, лошата новина е, че и Xiaomi последва примера им на някои пазари), и 5 пъти повече от типичните "бързи" зарядни на пазара.

Техногигантът демонстрира и по-умерена 120W-ова зареждачка - но безжична. Тя зарежда смартфонът до 10% за една минути, до 50% за 7 минути, догоре - за 15 минути.

Втората демонстрация е и хвърляне на ръкавицата към основния им конкурент в бързото зареждане - другият китайски гигант Oppo, Които доскоро бяха шампиони със 125W зареждачка.

Макар толкова бързо зареждане да е впечатляващо, то има и някои потенциални проблеми. Основният е как толкова бързо зареждане ще повлияе на дългосрочния живот на батериите. А второстепенният - кога ще видим зареждачката на пазара. За това Xiaomi не разкриват детайли, но според специалисти и по практика им в миналото, вероятно това ще стане чак след 2023-та.